Μετεγκατάσταση του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Σισμανογλείου Νοσοκομείου. Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Αττικής

Image

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής  επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής 2/4/2013

Μετεγκατάσταση του Εργαστηρίου  Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Σισμανογλείου Νοσοκομείου για «αναβάθμιση»: από πότε ένα θεωρητικό εργαστήριο αναβαθμίζει ένα κλινικό;

Πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σισμανογλείου Νοσοκομείου έκαναν δεκτή την αίτηση του καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ , για μετεγκατάσταση του Μικροβιολογικού Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου από το Γουδή στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Η απόφαση αυτή να μετεγκατασταθεί ένα θεωρητικό εργαστήριο σε ένα κλινικό (χωροταξικά πολύ απομακρυσμένο) νοσοκομειακό εργαστήριο που ανήκει στο ΕΣΥ, γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, και μάλιστα όταν σύμφωνα με την  υπ΄αριθ. Πρωτ. Υ4α/οικ. 39632 (ΦΕΚ 523/Β/05.05.2003) απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας, επιβάλλεται η μεταφορά και συγκέντρωση όλων των πανεπιστημιακών μονάδων που στεγάζονται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό.

Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του  Σισμανόγλειου είναι ένα άριστα οργανωμένο κλινικό διαγνωστικό εργαστήριο,(οργ. Νος. .αρ.φύλ. 3475  31/12/2012) με πολλές εξειδικευμένες δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του νοσοκομείου, και στελεχώνεται με πεπειραμένο προσωπικό που υπηρετεί επί χρόνια το νοσοκομειακό χώρο.  Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της  Ιατρικής Σχολής είναι ένα αμιγώς θεωρητικό  εργαστήριο, με κύρια δραστηριότητα τη διδασκαλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών  φοιτητών και την έρευνα, ουδέποτε κάλυψε καθημερινές διαγνωστικές ανάγκες νοσοκομείου και η διαγνωστική του δραστηριότητα περιορίζεται σε κάποιες εξειδικευμένες κυρίως μοριακές εξετάσεις, με τις οποίες αποκομίζει κάποια έσοδα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας για να αυτοχρηματοδοτείται. Από το προσωπικό του ελάχιστα άτομα διαθέτουν κάποια νοσοκομειακή εμπειρία. Ήδη έχει γίνει το πρώτο αποτυχημένο  παρόμοιο πείραμα με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ευγενιδείου Νοσοκομείου. δηλ. πρόκειται μάλλον για «υποβάθμιση» παρά για αναβάθμιση.

Το Σισμανόγλειο ΓΝΑ αλλά και ο πληθυσμός αναφοράς του, έχουν ταλαιπωρηθεί υπερβολικά από τις συγχωνεύσεις τεσσάρων (4) Νοσοκομείων του Βορειανατολικού Αξονα του νομού Αττικής, χωρίς να έχει αποτιμηθεί οικονομικά, επιστημονικά και κοινωνικά το εγχείρημα. Η πραγματικότητα δε της καθημερινής λειτουργίας δεικνύει ελλείψεις, συγκρούσεις, περικοπές, χωροταξικές ανεπάρκειες και εν γένει δυσλειτουργίες, που επηρεάζουν αρνητικά  την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών καθώς και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

ΟΙ Πρόεδροι των δύο Διοικητικών Συμβουλίων οφείλουν να εξηγήσουν  με ποιο σκεπτικό έγινε δεκτή η  αίτηση, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν  ότι όπως τα ράσα δεν κάνουν τον  παπά, άλλο τόσο και το «κοσμητικό»  επίθετο «πανεπιστημιακό» από μόνο του, δε διασφαλίζει την ποιότητα και την αναβάθμιση. Αντίθετα δημιουργεί σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα. Με ποιους γιατρούς θα λειτουργεί το Εργαστήριο , μόνο  με Πανεπιστημιακούς ( όπως προβλέπει ο νόμος αρ. 19 παρ. 1 του Ν. 1579/1985 ,ΦΕΚ 217Α), μόνο με γιατρούς του ΕΣΥ, με μικτό σχήμα?  Ποιοι θα καλύπτουν τις εφημερίες.? Είναι αρκετός ο προυπολογισμός του Νοσοκομείου να καλύψει τις επιπλέον εφημερίες και το κλινικό επίδομα που δικαιούνται οι Πανεπιστημιακοί και τα πληρώνει το Υπουργείο Υγείας? Ποιο Υπουργείο ( Παιδείας ή Υγείας ) θα αναλάβει τον προυπολογισμό του Εργαστηρίου?

Αν δεν απαντηθούν πειστικά και τεκμηριωμένα όλα τα παραπάνω (και πιθανόν και πολλά άλλα απαραίτητα), τότε η εμμονή των κέντρων αποφάσεων για την υλοποίηση της απόφασης δημιουργεί πολλές δεύτερες σκέψεις και με μαθηματική ακρίβεια στοχεύει στην ανεπανόρθωτη καταστροφή ενός τόσο καλά οργανωμένου κλινικού εργαστηρίου. Αποτελεί δε την αρχή της διάλυσης  των Εργαστηρίων Βιοπαθολογίας, του ΕΣΥ τμήμα του οποίου είναι το Μικροβιολογικό, όπως διαπιστώνεται από τους Νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: