Σε «αιματηρά» εξιτήρια και περικοπές στις παροχές οδηγεί το νέο σύστημα χρηματοδότησης των Νοσοκομείων.*

krisi_ygeia

Την καθιέρωση ενός νέου συστήματος με το οποίο θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων θεσπίζεται το νέο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων που στοχεύει στην πλήρη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις που επιδιώκουν την συμπίεση των δημόσιων δαπανών, θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Με βάση το σύστημα αυτό θα χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία και το κράτος τόσο τα Δημόσια Νοσοκομεία όσο και τα ιδιωτικά.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του Γερμανικού μοντέλου χρηματοδότησης, όπου θα επιβραβεύονται με χρηματοδότηση τα Νοσοκομεία που θα περιορίζουν τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις ημέρες νοσηλείας και γενικότερα το «κόστος» της νοσηλείας.

Την υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναλαμβάνει μια νέα ανώνυμη εταιρεία που συστήνεται (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Υγείας) η οποία θα συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία και κοστολογήσεις και με βάση αυτά θα εισηγείται το ύψος χρηματοδότησης των Νοσοκομείων.

Όχημα για αυτή την πολιτική θα αποτελέσουν τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG) που οδηγούν σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία σε πρόωρα εξιτήρια ασθενών (τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια) και δραματική μείωση των παροχών υγείας προς τους πολίτες.

Η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του μέτρου στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι τα νοσοκομεία, στην προσπάθεια συμπίεσης του κόστους, προχωρούν σε πρόωρα εξιτήρια και επιδιώκουν την επανεισαγωγή του ασθενούς λόγω επιπλοκών με νέα διάγνωση, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολόγηση που θα τους επιφέρει υψηλότερη χρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα εισάγεται η ατομική κοστολόγηση του ασθενούς που προφανώς θα συνδυαστεί με την «επιβράβευση» νοσοκομείων, αλλά κυρίως ιατρών, που περιορίζουν τις παροχές υγείας με προφανή στόχο τη μείωση του «κόστους».

Όλα αυτά, αν συνδυαστούν με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις των πολιτών για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, οδηγούν σε ένα σύστημα πλήρως εμπορευματοποιημένο όπου κερδισμένοι θα είναι οι μεγάλοι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας.

Το μάρμαρο θα το πληρώσουν νοσοκομεία και κλινικές με ελλιπή στελέχωση και υποδομές (άρα και δυνατότητες), καθώς και αυτά που παρουσιάζουν μειωμένη πληρότητα, αφού θα εμφανίζουν υψηλό λειτουργικό «κόστος». Στην κατηγορία αυτή είναι αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης και της τρόικα για να οδηγηθούν στο λουκέτο. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η συγκυβέρνηση στο σχέδιο νόμου αναφέρει ότι «Σε περιπτώσεις αμοιβών ιατρικών υπηρεσιών νοσοκομείων ως προς τις οποίες συντρέχουν ειδικά χαρακτηριστικά (γεωγραφικά κριτήρια, παρατεταμένο ωράριο λειτουργίας κλπ) προβλέπεται η καθιέρωση δια νόμου πρόσθετων οικονομικών ενισχύσεων».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1.6.2015 έως 31.12.2015, και θα επεκταθεί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1.1.2016 έως 31.12.2016, ενώ καθολική ισχύ θα έχει από την 1.1.2017.

* Από Ygeionomikoi.gr

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: