ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ: Να αλλάξουμε το κατεστημένο σκηνικό στους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ.

GIATROS2_626_355των
• Γιάννη Μπασκόζου Α’ Αντιπροέδρου ΠΙΣ
• Παναγιώτη Ψυχάρη Μέλους ΔΣ ΙΣΑ

Η ενότητα όλων των κλάδων των εργαζόμενων γιατρών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και προτεραιότητα την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, αποτελούν το μόνο δρόμο επιβίωσης.

Οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ελάττωση του ΑΕΠ, την αύξηση του χρέους και την επικράτηση της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία.
Η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών. Απεναντίας οι μνημονιακές πολιτικές συνδέουν τις δαπάνες υγείας με τα υποχρεωτικά χαμηλά ποσοστά του καταρρέοντος ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας-πρόνοιας, σε απόγνωση τους λειτουργούς της υγείας και σε ανθρωπιστική κρίση.
Η αδυναμία της πρόσβασης των πολιτών σε φάρμακα και γιατρούς, η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας καταδεικνύεται και σε πρόσφατες μελέτες.

Πόση σχέση έχει η ζοφερή πραγματικότητα με το κυβερνητικό «success story» για το τέλος του Μνημονίου και την ανάπτυξη που έρχεται; Πίσω από τις θριαμβολογίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος κρύβεται η δραστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού, η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, το υποστελεχωμένο και ανεπαρκές ΠΕΔΥ, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους προμηθευτές, το «κούρεμα» των χρεών του ΕΟΠΥΥ μέσω του rebate και του claw back, η μετακύλιση μεγάλου μέρους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς.
Η εμπειρία είναι σαφής. Όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές του ΔΝΤ είχαμε καταστροφική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, απορρύθμιση όλων των δομών πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, επαγγελματική υποβάθμιση των μισθωτών γιατρών και συμπίεση μέχρι καταστροφής για τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν χάνουν όλοι βέβαια από την κρίση. Μια μικρή μειοψηφία μεγαλογιατρών και διαπλεκόμενων με τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα επωφελούνται από τις ασκούμενες πολιτικές.
Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος στη χώρα μας.
Τα νοσοκομεία καταρρέουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η μεγάλη μείωση μισθών, οι απλήρωτες εφημερίες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας καθιστούν ηρωισμό την ευσυνείδητη άσκηση του καθήκοντος να λειτουργήσουν με στοιχειώδη επάρκεια τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της εξαθλίωσης της κοινωνίας, των συσσωρευμένων χρεών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και της αδηφάγας επέλασης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ η άδικη φορολογική πολιτική καθιστά προβληματική την επιβίωση τους.
Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ έζησαν την αδίστακτη επίθεση του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης στα εργασιακά τους δικαιώματα με αποτέλεσμα 3.000 να βρίσκονται απολυμένοι και οι υπόλοιποι με επισφαλές εργασιακό μέλλον.
Οι γιατροί που εργάζονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας αντιμετωπίζουν εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας και αμοιβών.
Οι νέοι γιατροί αντιμετωπίζουν την προοπτική της ανεργίας και η μαζική μετανάστευση αποτελεί τη ζοφερή πραγματικότητα για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και την ελληνική κοινωνία.

Είναι αναγκαίο ένα Ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα να διεκδικήσει:
1. Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της υγείας και διασφάλιση της χρηματοδότησης υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι εξάρτηση από τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία. Το σύστημα της δημόσιας χρηματοδότησης με δίκαιο και σταθερό φορολογικό τρόπο, θα διασφαλίσει τη λειτουργικότητα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η υπέρτατη αρχή της παράταξης είναι:κανένας κάτοικος ανασφάλιστος με ό,τι αυτό σημαίνει, φαρμακευτική κάλυψη και πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Καλείται το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ιούλιος/2013). Είναι αδιανόητο οι συντηρητικές και φιλομνημονιακές παρατάξεις να σιωπούν δίνοντας «ανάσα» στην κυβερνητική πολιτική, περιμένοντας να δώσει-αν ποτέ γίνει-το πράσινο φως η τρόικα. Η δε συντηρητική άποψη της οικονομικής συμμετοχής σε εξετάσεις και φάρμακα, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, εξυπηρετεί αποκλειστικά την λογική της λογιστικής περικοπής και έρχεται σε συμφωνία με την μνημονιακή πολιτική.
2. Διασφάλιση της πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και διαγνωστικών εξετάσεων για όλους τους γιατρούς με έλεγχο μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος. Τα πρωτόκολλα πρέπει να βασίζονται στη διεθνή επιστημονική εμπειρία και στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Ο φραγμός (πλαφόν) στην συνταγογράφηση με μόνο οικονομικά κριτήρια, αφήνει ακάλυπτο επιστημονικά τον γιατρό και υγειονομικά τον ασθενή. Παράλληλα θέσπιση επιστημονικού και αυστηρού ελέγχου προστασίας των δημόσιων πόρων. Καμιά ανοχή στη διαφθορά αλλά δίκαιος έλεγχος με θεσμικό τρόπο.
3. Συλλογικές συμβάσεις μέσω του ΠΙΣ με όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που επιθυμούν, με συμβάσεις που θα διευκολύνουν την επαγγελματική επιβίωση όλων, ειδικά των νέων γιατρών, αλλά θα αποτρέπουν ταυτόχρονα την προσδοκία νόμιμου η παράνομου πλουτισμού μέσω συμβάσεων αυτοαπασχολούμενων με το δημόσιο. Οι συμβεβλημένοι γιατροί να καλύπτονται ασφαλιστικά.
4. Αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο έχει καταβαραθρωθεί και τη θέση του πήρε ένα σύστημα ετοιμόρροπο και επισφαλές για όσους συναδέλφους εργάζονται σε αυτό. Η απόλυτη ερήμωση των δημόσιων υγειονομικών δομών έχει δώσει την ευκαιρία να εισβάλουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην υγεία έχει αρχίσει να ισχυροποιείται και αυτό δημιουργεί εργασιακή και επιστημονική ανασφάλεια στο γιατρό. Ειδικότερα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των γιατρών που εκδιώχτηκαν ή αναγκάστηκαν να αποδεχτούν την βίαιη αλλαγή στην εργασιακή τους σχέση. Να επαναπροσληφθούν όσοι το επιθυμούν σε προσωποπαγείς θέσεις και να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Όσοι επιθυμούν σύμβαση στο ιατρείο τους, να διασφαλίζεται ώστε η σύμβαση να είναι διαρκής και με ασφαλιστική κάλυψη. Να ανοίξει το σύστημα ώστε νέοι γιατροί να ενταχθούν στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Διασφάλιση της παρουσίας ειδικευμένων γιατρών με λειτουργική και επιστημονική διασύνδεση με το δευτεροβάθμιο σύστημα. Μοντέλα δεκαετίας του ΄60 δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή. Παράλληλα επαρκής και συνεχής εκπαίδευση του Γενικού Γιατρού που θα καλύπτει θέσεις όπου δεν είναι εφικτή γεωγραφικά η παρουσία ειδικών. Ο Υγειονομικός Χάρτης, δηλαδή οι ανάγκες σε δομές και προσωπικό βάσει γεωγραφικών και επιδημιολογικών δεδομένων, θα καθορίσει και την ακριβή θέση του γιατρού στο σύστημα. Το πρωτοβάθμιο σύστημα απαραίτητα να παίζει ρόλο πρόληψης-ενημέρωσης σε χώρους εργασίας και σε σχολεία. Απαραίτητος ο ρόλος του γιατρού εργασίας. Κίνητρα για ειδίκευση γιατρών εργασίας σε νέους γιατρούς, με επαγγελματική κατοχύρωση. Σήμερα ειδικεύονται κατά μέσο όρο 6 νέοι γιατροί ετησίως.
5. Μελέτη των αναγκών στις περιφέρειες και στους δήμους με αναβάθμιση των δημόσιων εργαστηρίων που σκόπιμα σαμποτάρονται και ερημώνουν.
6. Προστασία του ειδικού ιατρικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, διασφάλιση της αποπληρωμής δεδουλευμένων και εφημεριών. Στοχευμένες προσλήψεις νέων γιατρών για κάλυψη των αναγκών επαρκούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Άμεση πρόσληψη γιατρών που έχουν κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα γιατί για την παράταξη μας είναι θέμα αρχής. Η απαξίωση του νοσοκομειακού γιατρού είναι η πολιτική που οδηγεί το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση με σαφή ιδεολογική επίθεση από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Οι συντηρητικές παρατάξεις σιωπούν και συνεργούν στην απαξίωση, στρώνοντας τον δρόμο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Χωρίς βιώσιμο δημόσιο σύστημα δεν υπάρχει λειτουργικός χώρος για την επαγγελματική ύπαρξη αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων
7. Προστασία των γιατρών του ΕΣΥ όσον αφορά τις εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης. Η επιστημονική αποτελεσματικότητα συμβαδίζει με το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Επιτέλους ας εφαρμοστούν οι νόμοι.
8. Κάλυψη αστικής ευθύνης για όσους εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
9. Τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και προστασία επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από συλλογικές συμβάσεις για τους έμμισθους γιατρούς που εργάζονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, με απόδοση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.
10. Διασφάλιση όρων ώστε οι πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί γιατροί να μπορούν να ασκούν το εκπαιδευτικό και ιατρικό έργο τους, με ειδικό μισθολόγιο αξιοπρεπές και σχέση ΠΑΑ.
11. Συλλογικές συμβάσεις για τους εργαστηριακούς γιατρούς, με πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων, και όχι rebate και claw back. Στην πολιτική της εξόντωσης των μικρών εργαστηρίων λέμε όχι. Λέμε ναι στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων. Δεν θα επιτρέψουμε την υπαλληλοποίηση σε μεγάλους ομίλους αξιόλογων συναδέλφων που με κόπο και εντιμότητα έχτισαν εργαστήρια και προσέφεραν στην υγεία των ασφαλισμένων. Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του φορέα με ταυτόχρονο ηλεκτρονικό έλεγχο για όλους. Άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.
12. Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ ή άλλοι πόροι) για νέους επιστήμονες και συνεταιριστικές προσπάθειες.
13. Άμεση κατάργηση της ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης»-ουσιαστικά αντιποίησης-του ιατρικού επαγγέλματος. Ο νόμος 3919 είναι ο προθάλαμος για την εισβολή των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων ντόπιων και ξένων. Καταστρέφει την επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση του γιατρού. Ανοίγει τον δρόμο στην υποχρεωτική ιδωτική ασφάλιση. Με την «απελευθέρωση» του ιατρικού επαγγέλματος κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει μέλλον.
14. ΤΣΑΥ: Το κούρεμα του 2012 άφησε διαθέσιμα στο επίπεδο του 17%. Το ταμείο μας δέχτηκε τη μεγαλύτερη ληστεία παρότι αυτοχρηματοδοτούμενο. Έρχεται να προστεθεί και το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν έχει επίσημα στοιχεία. Και το έγκλημα συνεχίζεται με τη μη απόδοση των εργοδοτικών εισφορών (13,33%). Με τη διάλυση του ταμείου μας, έρχεται ως λύση η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία δεν διασφαλίζει τον γιατρό, αλλά τα συμφέροντα. Αρωγός στην προσπάθεια η συντηρητική παράταξη του ΙΣΑ που ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία. Η παράταξη μας θα διεκδικήσει την επιστροφή των κλεμμένων και την απόδοση των οφειλών από τους μεγάλους ομίλους. Θα ζητήσει τη διευκόλυνση πληρωμής των χρεών συναδέλφων. Θα αντισταθεί στην ενοποίηση των ταμείων με τη συγχώνευση και εξαφάνιση του ΤΣΑΥ.

Η παράταξη μας, έβαλε τη σφραγίδα της στις τελευταίες εξελίξεις. Ήταν μπροστά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Η καθοριστική παρουσία στη διοίκηση της ΟΕΝΓΕ, η ανάδειξη σε πρώτη δύναμη στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ στην Αττική, η καταλυτική παρουσία στον ΠΙΣ άλλαξαν την κατάσταση στο τελματωμένο επί πολλά χρόνια τοπίο στα συλλογικά όργανα των γιατρών.
Την ώρα που γνωστοί συνδικαλιστές της συντηρητικής παράταξης έβρισκαν «αξιόπιστο συνομιλητή» το Λοβέρδο, εμείς δίναμε ανυποχώρητα τη μάχη για να αποτραπεί η καταστροφική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων. Την ώρα που «συνδικαλιστές» ζητούσαν στενότερη επικοινωνία με τους μνημονιακούς εκτελεστές και επικροτούσαν τη διάλυση της ΠΦΥ εμείς αποκαλύπταμε την ουσία των κυβερνητικών πολιτικών και καλούσαμε σε ανυποχώρητο αγώνα.
Εμείς δεν κρύβουμε πως η παράταξη μας είναι παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Κατανοούμε την αγωνία των παρατάξεων που πρόσκεινται στην μνημονιακή συγκυβέρνηση να κρύψουν την πολιτική τους ένταξη.
Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή στους αγώνες συναδέλφων μας από το συντηρητικό χώρο και τους καλούμε να συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί μας.
Ξεκαθαρίζουμε όμως πως μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και δημόσια υγεία με επιβίωση των γιατρών δεν συμβιβάζονται. Ο καθένας υποχρεούται να πάρει θέση.
Εμείς δεν κρύβουμε την επιθυμία μας για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και ακύρωση των μνημονίων και προσβλέπουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας, μια κυβέρνηση της αριστεράς που είναι η μόνη ελπίδα για να σταματήσει η καταστροφή και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες.
Το προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών σε συμπαράταξη με όλο το λαό θα συνεχίσει τον αγώνα για να ανατραπεί η καταστροφική κυβερνητική πολιτική της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και της εξαθλίωσης των λειτουργών του.
Η ενότητα όλων των κλάδων των εργαζόμενων γιατρών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και προτεραιότητα την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, αποτελούν το μόνο δρόμο επιβίωσης.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως δυστυχώς και συνδικαλιστές του ιατρικού χώρου που επιλέγουν να προάγουν το διχασμό και την καλλιέργεια των μικροσυντεχνιακών αντιπαραθέσεων, «βάζοντας πλάτη» αντικειμενικά στην κυβερνητική πολιτική.
Όποιος αναλαμβάνει ρόλο απολογητή της κυβέρνησης, επιδιώκοντας ηθελημένα ή αθέλητα τη διχόνοια, δεν εξυπηρετεί ούτε τα μικροσυντεχνιακά συμφέροντα που νομίζει πως υπηρετεί. Όποιος καθορίζει τη στάση του με βάση ενδοπαραταξιακές αντιπαραθέσεις και ανομολόγητες επιδιώξεις οφείλει να γνωρίζει πως οι γιατροί δεν έχουν μνήμη ψαριού.
Η καταδίκη του «κρατισμού» (δηλαδή του άθλιου συστήματος που έστησε ο πάλαι ποτέ δικομματισμός) δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για κατάργηση κάθε δημόσιας δομής υγείας και την υπηρέτηση του μνημονιακού στόχου απολύσεων και διαθεσιμοτήτων. Οι ακραιφνείς απολογητές του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού, της συγκυβέρνησης και της άκρατης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία ας μην παριστάνουν τους υπερασπιστές των γιατρών.
Η αντιπαράθεση μεταξύ υποψηφίων και παρατάξεων πρέπει να γίνει με βάση τις πραγματικές απόψεις του καθενός, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αφίστανται από τη συνολική ιδεολογικοπολιτική του αντίληψη, όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει. Η ανεξαρτησία των συνδικαλιστών και η μαχητικότητα τους κρίνονται καθημερινά στην πράξη. Ας συνεννοηθούμε όμως. Καταστροφικές μνημονιακές μειώσεις των δημόσιων δαπανών υγείας και πλήρης ιδιωτικοποίηση δε θα ευνοήσουν ούτε τη δημόσια υγεία, ούτε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των γιατρών. Θα ευνοήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την πλήρη μονοπώληση και τον αποκλεισμό της κοινωνίας από δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ για ν΄ αλλάξουμε το κατεστημένο σκηνικό στους Ιατρικούς Συλλόγους και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, για να φέρουμε τα πραγματικά προβλήματα των γιατρών στην επιφάνεια.

Γιάννης Μπασκόζος, Α’ Αντιπρόεδρος ΠΙΣ
Παναγιώτης Ψυχάρης, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ

*Το κείμενο έχει σταλεί για δημοσίευση στο προσεχές τεύχος του περιοδικού που εκδίδει ο ΙΣΑ

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: