Ανακοίνωση της ΟΜ Φαρμακοποιών-Φαρμάκου.

Η ΟΜ Φαρμακοποιών-Φαρμάκου του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν αποφάσεως της ολομέλειάς της, η οποία έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Λεωνίδου στις 9/10/2014 παρουσία μελών της ΚΠΕ και της ΝΕ Υγείας, προχωρά σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με σκοπό την ίδρυση νέας συνδικαλιστικής παράταξης.

Advertisements
 1. #1 by Μανόλης Μαυρολέων on 17 Οκτωβρίου 2014 - 8:43 πμ

  ΑΠΟ ΤΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» («Δ.Σ.»)
  ΣΤΟ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ»

  Μια ενωτική πρόταση για ομαλή μετάβαση στη νέα πολιτική περίοδο που διανύουμε, επιχειρώντας να δημιουργήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία που χρειαζόμαστε.
  (Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι φίλοι του και όσοι φαρμακοποιοί ελπίζουν σε μια συνολική ανατροπή μέσα από τον αγώνα που δίνει αυτή τη στιγμή ένας πολιτικός φορέας που είναι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και προσβλέπει σύντομα στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπούνται από ένα συνδικαλιστικό μόρφωμα με τα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες της «Δημοκρατικής Συνεργασίας»…)

  1. Για όποιον μπορεί και θέλει να παραμένει ψύχραιμος και καλόπιστος θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η Δ.Σ. έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο προσφέροντας στο συνδικαλιστικό κίνημα των φαρμακοποιών ό,τι είχε να προσφέρει. Η προσφορά της γενικά κρίνεται θετική. Παρουσίασε όμως και σημαντικές ανεπάρκειες που σ’ αυτές μπορεί να αναζητήσει κανείς τα αίτια της παρακμής της.
  2. Χαλαρή έως ανύπαρκτη οργανωτική δομή, γενικό και καθόλου σπάνια «αφηρημένο» πολιτικό (δεν εννοούμε φυσικά κομματικό) πολιτικό στίγμα, αποφάσεις που δεν υλοποιούνταν. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ακούστηκαν κατ’ επανάληψη (από… “επίσημα χείλη”…) και μάλιστα σε Συντονιστικό της “Δ.Σ.” λίγο πριν από Γ.Σ. του ΠΦΣ ότι «το μνημόνιο είναι μεταρρύθμιση, καλά έγιναν όσα έγιναν στην ΕΡΤ!» και ότι «…τα μισά φαρμακεία της χώρας πρέπει να κλείσουν!» Ενδεικτικότερο, νομίζουμε, όλων είναι το γεγονός ότι ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ φαρμακοποιών και στην Δ.Σ. είχε συμφωνηθεί και διακηρυχτεί ξεκάθαρα θέση για 40 ώρες εργασίας πλην εφημεριών στο τέλος της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. η “Δ.Σ.” ψήφισε για 48 ώρες εργασίας πλην εφημεριών! Παραπέμπουμε στα πρακτικά της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. …
  3. Από χρόνια η Δ.Σ. είχε μια στάση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και καθόλου σπάνια έδινε την εντύπωση «φτωχού συγγενή» ή ουραγού της κυβερνητικής παράταξης. Εντελώς ενδεικτικά και χαρακτηριστικά αναφέρουμε την αδράνειά της όταν ανατέθηκε σε πρώην διοικητή του ΙΚΑ (Νεκτάριος) η δημιουργία Ταμείου Φαρμακοποιών (με την ανοχή της Δ.Σ.!…) ενώ ουδέποτε ξεπέρασε τις φραστικές της διακηρύξεις περί «συνενώσεων», «αλυσίδων φαρμακείων» κλπ… Επίσης, παρά την σημαντική παρουσία ή ακόμη και τον διοικητικό έλεγχο φαρμακευτικών συνεταιρισμών, ουδέποτε έθεσε το θέμα της εκλογής των Δ.Σ. με απλή αναλογική αλλά αποδέχθηκε παθητικά ή και στήριξε διαδικασίες ενισχυμένης (25%+1) ή υπερενισχυμένης (50%+1) αναλογικής στις εκλογικές αναμετρήσεις. Σε πολλούς Φ.Σ. (χαρακτηριστικά, στον ΦΣΑ και ΦΣΠ) είναι τόσο απολίτικη και αδρανής η στάσης της ώστε προς τους φαρμακοποιούς – μέλη των συλλόγων να παρουσιάζεται μια εικόνα «ενότητας» και «συναίνεσης» με τη δεξιά («λουραντική», «κουβαρική» ή μη…) πλειοψηφία… που δεν έχει καμιά σχέση με το αγωνιστικό πρόσωπο και το πολιτικό – συνδικαλιστικό στίγμα που όφειλε να διαφοροποιεί τη “Δ.Σ.” τόσο από το «ύφος» όσο και από το «ήθος» των υπολοίπων… Αυτό οδήγησε πολλούς συναδέλφους σε ουσιαστικές συνδικαλιστικές, πολιτικές ακόμη και οργανωτικές (!) διαφοροποιήσεις και αποστασιοποίηση από τη Δ.Σ.
  4. Οι προσπάθειες που έκαναν κατ’ επανάληψη όσοι τις έκαναν για συνεννόηση, πανελλαδικές συνευρέσεις, ανανέωση, κλπ… δεν απέτυχαν από «ανικανότητα» ή οργανωτική αδυναμία. Οι συνθήκες άλλαξαν και οι φαρμακοποιοί που εκφράζονται από τη Δ.Σ. δεν προσβλέπουν, πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία τους ούτε στον «παλαιό» Συνασπισμό ούτε σε κάποια άλλη αριστερή πολιτική δύναμη, αξιόμαχη μεν αλλά με μικρή επιρροή στην κοινωνία.
  5. Όπου αυτό έγινε γρήγορα κατανοητό, οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές δομές προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και τα αποτελέσματα υπήρξαν πάρα πολύ θετικά (γιατροί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κλπ…)
  6. Ο λόγος της πτώσης, της παρακμής, της «γήρανσης…» των σχημάτων της “Δ.Σ.” δεν οφείλεται παρά στην έλλειψη μιας ξεκάθαρης και συγκεκριμένης οργανωτικής δομής (: διαδικασίες με συγκεκριμένους κανόνες…) αλλά κυρίως ενός ριζοσπαστικού, συγκεκριμένου και σύγχρονου αγωνιστικού, διεκδικητικού, προοδευτικού (γιατί όχι : με ξεκάθαρα αριστερό προσανατολισμό) και φυσικά αντιμνημονιακού ΛΟΓΟΥ και ΘΕΣΗΣ απέναντι στα πράγματα.
  7. Μια κίνηση φαρμακοποιών με ανύπαρκτη ή «φεουδαρχική» οργανωτική δομή, θολά ιδεολογικά χαρακτηριστικά και νεφελώδεις ή ξεπερασμένους προσανατολισμούς, δεν μπορεί να παίξει σήμερα τον (με την γκραμσιανή έννοια…) ηγεμονικό (Σελίδα 1)
  ρόλο που αναζητούν οι φαρμακοποιοί που σήμερα προσβλέπουν στην ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και φυσικά στην κατάργηση των μνημονίων. Δεν πρέπει βέβαια να λησμονούμε ότι αναφερόμαστε σε μια επαγγελματική ομάδα «παραδοσιακά» συντηρητική που τώρα πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή να «σπάσουμε» αυτή την αρνητική «παράδοση»…
  8. Τώρα απαιτείται μια ΠΑΡΑΤΑΞΗ με νέα ποιοτικά στοιχεία τόσο στην οργανωτική της δομή, στη γενική ιδεολογική της συγκρότηση, όσο και στους στόχους αλλά και στη μέθοδο που θα τους διεκδικήσει.
  9. Είναι επιτακτική ανάγκη (όπως συνέβη στο συνδικαλιστικό χώρο των γιατρών, των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων κλπ) να δημιουργηθεί άμεσα ένα Αγωνιστικό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Φαρμακοποιών που, με κορμό τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει μια νέα παράταξη αντάξια ενός πολιτικού φορέα που είναι ήδη Αξιωματική Αντιπολίτευση και διεκδικεί, πολύ σύντομα μάλιστα, να πάρει στα χέρια του τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι επιτακτική ανάγκη για το μεγαλύτερο δυνατό άνοιγμα στην κοινωνία! Με μαχητικά κινήματα, με αγωνιστικές προτάσεις, με πρωτότυπες μεθόδους, με συνολικές ανατροπές!
  10. Τα πολιτικά και συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά αυτού του Μετώπου οφείλουν να προσβλέπουν στη συστράτευσή του στη συνολική ανατροπή και στην εναντίωση στην εξαθλίωση της χώρας μέσα από την εγκληματική πολιτική των μνημονίων, στην υπεράσπιση κάθε δικαιώματος υγείας και υγειονομικής φροντίδας του
  ελληνικού λαού, στην απόρριψη της καταστροφικής λογικής ότι όσα γίνονται σήμερα «γίνονται για το καλό του…». Στην απόρριψη της λογικής ότι πολλά από αυτά τα καταστροφικά μέτρα αποτελούν «νομοτέλειες…» (Ας μη λησμονούμε διαρκώς ότι υπερ – προβεβλημένο στέλεχος της Δ.Σ. έχει ακουστεί κατ’ επανάληψη να λέει: «και ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα…»)
  11. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο χώρο του φαρμάκου, το Μέτωπο πρέπει άμεσα να διεκδικήσει να μείνει το φάρμακο στο σύνολό του στα χέρια των νόμιμων και μοναδικών λειτουργών που δικαιούνται να το κοινωνούν, δηλαδή στους φαρμακοποιούς, να επανέλθουμε σε ένα ανθρώπινο και αξιοπρεπές ωράριο 40 ωρών πλην εφημεριών, στην υπεράσπιση του φαρμακείου της γειτονιάς όχι μόνο ως προς την επιβίωσή του αλλά και ως προς την κατοχύρωσή του σαν θεμελιώδης πρωτοβάθμια μονάδα υγείας και μάλιστα αυτής που αντικειμενικά βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Να διεκδικήσει έναν ΕΟΦ που θα μπορεί να ανταποκριθεί στον πολυσύνθετο και κρίσιμο θεσμικό ρόλο του και ένα ΙΦΕΤ που δεν θα λειτουργεί απλώς ως φαρμακαποθήκη… Να επαναπροσδιορίσει και θεμελιώσει μια νέα σχέση με τους κρατικούς διαχειριστές φαρμάκου (ΕΟΠΥΥ, κλπ…) και τα ασφαλιστικά ταμεία υπερασπιζόμενο πρωτίστως και απαραιτήτως τη συλλογική σύμβαση και την κατάργηση κάθε ληστρικού και φορομπηχτικού μέτρου (καθυστέρηση πληρωμών, εκπτώσεις, χαράτσι στη συμμετοχή των ασφαλισμένων κλπ). Να ελέγξει άμεσα κάθε αυθαιρεσία που δημιουργεί υπερκέρδη (με ύποπτες τιμολογήσεις, ύποπτες εξαγωγές και όχι μόνο…). Να σταματήσει κάθε μέτρο, κίνηση, νομοσχέδιο αλλά και να καταργηθεί κάθε νόμος που μετατρέπει τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς από πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και λειτουργούς υγείας σε «αλυσίδες» παραρτημάτων που κατευθύνονται από υπερκαταστήματα και μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα, και σε φτωχοποιημένους άβουλους υπαλληλίσκους… Να ενδυναμώσει και καλλιεργήσει κάθε έννοια και διαδικασία αλληλεγγύης ενάντια στη σημερινή λογική της ζούγκλας και του ξεδιάντροπα ορατού πλέον κανιβαλισμού… Να εμφυσήσει στους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς την από καιρό υπολανθάνουσα και νεφελώδη συνεταιριστική συνείδηση, απομακρύνοντάς τους από τις στενά εμπορικίστικες λογικές και τη θεοποίηση των νόμων της αγοράς. Και μάλιστα, εις βάρος των νόμων του υγιώς συνεταιρίζεσθαι, της συναδελφικής αλληλεγγύης, της ανθρωπιστικής μας αποστολής. Τα παραπάνω δεν πρέπει να θεωρηθούν «ολοκληρωμένες προτάσεις» αλλά αποτελούν βασικούς ενδεικτικούς άξονες που πρέπει να συμπληρωθούν και να εξειδικευτούν.
  12. Εφόσον οι προτάσεις αυτές γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους, τότε η “Δ.Σ. δεν διαλύεται αλλά συνυπάρχει για όσο καιρό χρειαστεί με το Μέτωπο στο οποίο και προσχωρούν οι φίλοι και οι εκπρόσωποί της.
  13. Συγκαλείται άμεσα (μπορεί και μέσα στον Οκτώβρη που διανύουμε) Πανελλαδική Ιδρυτική Συνέλευση του Μετώπου όπου και επεξεργαζόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αρχές, θέσεις, στόχους, καταστατικό και εκλέγουμε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή
  15. Το Αγωνιστικό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Φαρμακοποιών θα είναι οργανωτικά, πολιτικά και κομματικά ανεξάρτητο, σεβόμενο και ακολουθώντας πάντα τις καταγεγραμμένες του ΑΡΧΕΣ, ΘΕΣΕΙΣ και ΣΤΟΧΟΥΣ που το ίδιο θα θέσει.

  (Σελίδα 2)
  Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αντικείμενο ή πεδίο πάνω στο οποίο επιδιώκεται να στηριχθεί η οποιαδήποτε «Δίκη Προθέσεων»…
  Ό,τι έγινε μέχρι σήμερα έγινε βασιζόμενο στις δομές του χθες, του μικρού συνδικαλιστικού σχήματος, που είχε σαν αναφορά του έναν ανάλογα μικρό πολιτικό φορέα.
  Όσοι εργάστηκαν, θετικά ή αρνητικά, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τώρα, μαζί με όλους και όλες και με κάθε ειλικρίνεια πρέπει να αγωνιστούν μέσα στις νέες προοπτικές, μέσα στις νέες συνθήκες.
  Ευθύνες δεν αποδίδονται για ό,τι έγινε. Όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί αυτό δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή. Ευθύνες θα έχουμε όλοι αν – ο καθένας για τους δικούς του λόγους – μείνουμε προσκολλημένοι και αμετακίνητοι στο χθες που πια δεν μας χωρά!…

  Με την ευχή όλα να πάνε καλά και σύντομα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε δημοκράτης που βλέπει αυτή τη στιγμή την αναγκαιότητα μιας συνολικής πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής, να έχουμε μια παράταξη αντάξια των προσδοκιών μας.

  Ο

  εισηγητής
  Μανόλης Μαυρολέων 09/10/14
  Σελίδα -3-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: