Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση για την «αξιολόγηση».

aksiologisi-antistekomaste
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της «αξιολόγησης» των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δημόσιοι υπάλληλοι.

Την προσφυγή έχουν κάνει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος και άλλες συνδικαλιστές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί, «ως αντισυνταγματική και παράνομη», η «αξιολόγηση» με ποσόστωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/2014, που τροποποίησε το  καθεστώς της «αξιολόγησης» καθώς και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επίσης ότι προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ανυπόστατες, καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, οι συνήγοροι των προσφυγόντων δήλωσαν ότι η αξιολόγηση είναι μια ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπωματικά κριτήρια. Υπογράμμισαν, δε, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση, η οποία πρέπει να υπάρχει, αλλά αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται. Ως βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας ότι είναι η ποσόστωση στη βαθμολόγηση.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι τόσο η άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση, όσο και οι αλλεπάλληλες απεργίες για τον λόγο αυτό, «σημαίνουν ότι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Δηλαδή, τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».

Ακόμη επανέλαβαν το κυβερνητικό επιχείρημα ότι, σύμφωνα με τον νόμο, όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά μισθολογική ή άλλη επίπτωση. Μάλιστα, κατ΄ αυτούς, η αρνητική βαθμολόγηση, αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους, θα διαγραφεί οριστικά από τον φάκελό τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: