Βορίδης και ΕΟΠΥΥ παίζουν τώρα με τους νοσοκομειακούς ασθενείς!

iatreio11414162596Του Βασίλη Βενιζέλου
Πηγή: Avgi.gr

Σε… «αναστάτωση» έχει οδηγήσει τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη η προαναγγελθείσα εξάντληση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, γεγονός το οποίο «υποχρέωσε» χθες τη διοίκηση του Οργανισμού να ανακοινώσει έναν απίθανο και πολύ επικίνδυνο αυτοσχεδιασμό σχετικά με τη διαχείριση των νοσοκομειακών ασθενών και των ακριβών φαρμάκων τους!

Η αναστάτωση η οποία επικρατεί στο υπουργείο Υγείας είναι τέτοια ώστε ο Μάκης Βορίδης έσπευσε χθες, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, να καλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου το προεδρείο της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) σε συνάντηση στο γραφείο του, ενώ η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη υπογραμμίζει:

«Θα εξηγήσουμε στον κ. υπουργό Υγείας κάτι το οποίο δεν αντιλαμβάνεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Θα του εξηγήσουμε ότι, με αυτήν την απόφαση – ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα στη χορήγηση των φαρμάκων αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης, καθώς και ότι μόνο οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν με τον πιο ορθολογικό τρόπο τη σχετική δαπάνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!».

Η απίθανη όσο και επικίνδυνη απόφαση – ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει οδηγήσει σε αγανάκτηση και οργή τους φαρμακοποιούς του ΕΣΥ, έχει ως εξής:

«Με κύριο στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών και την ασφαλέστερη διακίνηση των φαρμάκων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε για τα νοσοκομειακής χρήσης φάρμακα να μην απαιτείται η παρουσία των ασθενών στα φαρμακεία του Οργανισμού. Στην απόφαση προβλέπεται η δυνατότητα να προσκομίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από υπάλληλο των δημόσιων νοσοκομείων, σε συμφωνημένες ημέρες και ώρες, όλα τα σχετικά παραστατικά (συνταγές, γνωματεύσεις, φωτοτυπίες των βιβλιαρίων υγείας) παράλληλα με εξουσιοδοτήσεις ασφαλισμένων, προκειμένου να γίνεται ομαδική εκτέλεση των συνταγών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Να σημειωθεί ότι η εκτέλεση συνταγών κρατικών νοσοκομείων με φάρμακα νοσοκομειακής μόνο χρήσης, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γίνεται κατόπιν σχετικής αίτησης του νοσοκομείου και δήλωση στέρησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων επί της συνταγής. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η καλύτερη διακίνηση των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών»…

ΠΕΦΝΙ: Το ΕΣΥ δεν είναι το… delivery του ΕΟΠΥΥ!

Την έκπληξη, αλλά και την αγανάκτησή της σχετικά με την επίμαχη ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τη δήθεν διευκόλυνση των νοσοκομειακών ασθενών στην προμήθεια των ακριβών φαρμάκων τους από τα… φαρμακεία του Οργανισμού εκφράζει δηκτικά στην «Αυγή» η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη: «Οφείλει να γνωρίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν αποτελούν το… delivery του ΕΟΠΥΥ! Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση – ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ‘διά χειρός φαρμακοποιού’, καθώς και την υποχρέωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας να λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή τα φάρμακα αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης να χορηγούνται στους ασθενείς των νοσοκομείων από τα φαρμακεία των ιδρυμάτων. Λυπάμαι!».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι για την εξάντληση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ μέσα στο φθινόπωρο είχε προειδοποιήσει δημοσίως και εγκαίρως από την περασμένη άνοιξη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: