«Πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων» θα λέγεται το νέο μνημόνιο !

euro21413897939Πηγή: stokokkino.gr

Της ανταποκρίτριας του «105,5 Στο Κόκκινο» στις Βρυξέλλες, Χριστίνας Βασιλάκη.

Με πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line) θα ξημερώσει η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης αναφέροντας ωστόσο οτι οι τεχνικές λεπτομέρειες, δηλαδή οι ακριβείς αυτοί «ενισχυμένοι» όροι που θα τη συνοδεύουν, θα αποφασιστούν αφού ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και με βάση το αποτέλεσμά της.

O λόγος για την πιο σκληρή απο τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειστές για να διαδεχτεί το τρέχον πρόγραμμα, η οποία αποτελεί μόνο την αφετηρία των διαπραγματεύσεων και ενδέχεται να γίνει και σκληρότερη, ανάλογα με το πόσες από τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις δε θα προλάβει ή δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπόκειται σε στενή εποπτεία η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα, ο επικεφαλής του  Eurogroup επιβεβαίωσε ότι «στην πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων προβλέπεται επιτήρηση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ενώ ανέφερε και ότι «το σώμα των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησε στην εμπλοκή του ΔΝΤ».

Σχετικά τώρα με τα ανοιχτά μέτωπα στην τρέχουσα αξιολόγηση, όπως είπε, ο Ντάισελμπλουμ, «έχει αποσταλεί στην Τρόικα ένα πακέτο μέτρων», ωστόσο μένουν ακόμα «πολλά σημεία στα οποία χρειάζεται επιπλέον πρόοδος» και μάλιστα πολύ γρήγορα, πριν από το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου. Ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσχοβισί μάλιστα έσπευσε να ανακοινώσει ότι «ει δυνατόν η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας», κάτι που δεν επιβεβαίωσε η ελληνική πλευρά.

Αυτό που αποκάλυψε ωστόσο ο Πιερ Μοσχοβισί και έχει βαρύνουσα σημασία είναι ότι αναζητείται «τρόπος να δεχτεί η ελληνική κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις» και ότι «πρέπει να σταματήσει η μικροδιαχειρίση στην Ελλάδα». Και αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το «καρότο» μετά το «μαστίγιο» στην ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή η μείωση της συχνότητας των ελέγχων προόδου. Ανώτατη κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση, υπογράμμισε ότι ακριβώς εκεί είναι που θα φανεί ότι κάτι αλλάζει, ότι «περνάμε σε μια καινούργια σχέση κατά την οποία δε βλέπουμε κάθε μήνα τους εκπρόσωπους των δανειστών να επισκέπτονται την Αθήνα» ενώ ανέφερε ότι και ο αριθμός των προαπαιτουμενων δράσεων θα είναι πολύ μικρότερος, δηλαδή «αντί για 800 που είναι σήμερα θα είναι 10-20», χωρίς βέβαια να αλλάξει η ουσία των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η ίδια πηγή αποδέχτηκε και επίσημα ότι το ΔΝΤ «θα είναι δίπλα μας» αλλά «είναι υπό συζήτηση το αν θα είναι και χρηματοδότης». Ο Γερουν Ντάισελμπλουμ, μάλιστα, είχε επισημάνει νωρίτερα ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ προσθέτει αξιοπιστία στο έργο της Ευρωζώνης στην Ελλάδα».

Αναφορικά τέλος με τα 11 δις. του ΤΧΣ, η ευρωπαϊκή πλευρά σημείωσε ότι «δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τελικά απο κει θα χρηματοδοτηθεί το μαξιλάρι της πιστωτικής γραμμής», του οποίου το μέγεθος, όπως επεσήμανε, «δεν είναι καν γνωστό ακόμη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι πολύ παραπάνω τα χρήματα που θα ζητήσουν οι δανειστές να συμπεριληφθούν σε αυτό το δίχτυ ασφαλείας. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, υποστήριξε ότι «παραμένει προς το παρόν στο τραπέζι ως ιδέα προς συζήτηση».

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: