Προληπτική ιατρική: Πολυτέλεια για τους μνημονιακούς καιρούς!

2083030Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*

Πηγή: Avgi.gr

Η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης για τους πολίτες ενός κράτους και ταυτόχρονα επένδυση, αποδεδειγμένα κερδοφόρα για το μέλλον.

Για παράδειγμα, η χρήση δοκιμασιών προσυμπτωματικού ελέγχου για διάφορες μορφές καρκίνου αυξάνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης σε αρχικά στάδια, προάγοντας έτσι την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή της, με χειρουργικές επεμβάσεις μικρότερης έκτασης και χωρίς τη χρήση δαπανηρών ακτινοθεραπευτικών ή και φαρμακευτικών σχημάτων. Εξασφαλίζει καλύτερα ποσοστά πλήρους θεραπείας και γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής με μικρότερο κόστος.

Μια από τις σημαντικότερες δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου (screening tests) αποτελεί για τη γυναικολογία το τεστ Παπανικολάου. Η χρήση του για πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα έχει συντελέσει στην έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Επίσης πολύ μεγάλης σημασίας προληπτική εξέταση αποτελεί η μαστογραφία για γυναίκες άνω των 45 ετών και το υπερηχογράφημα για μικρότερες ηλικίες, καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποβαίνει σωτήρια για τις περισσότερες γυναίκες στις οποίες θα διαγνωστεί κάποιας μορφής αρχόμενη κακοήθεια.

Ένα άλλο παράδειγμα διαγνωστικών δοκιμασιών αποτελούν οι καρκινικοί δείκτες, οι οποίοι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των screening tests, όμως μας παρέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την πιο αποτελεσματική, και επομένως πιο αποδοτική από οικονομικής απόψεως, αντιμετώπιση ύποπτων για κακοήθεια παθήσεων.

Αντίστοιχα στη μαιευτική, στο πλαίσιο παρακολούθησης των κυήσεων, έχουν οργανωθεί και εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, υπερηχογραφήματα κυήσεως, στο πλαίσιο προσπαθειών ενός όσο το δυνατόν πιο ασφαλούς προγεννητικού ελέγχου για την έγκυο, αλλά και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μέσω όλων αυτών των εξετάσεων οι οποίες διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα και με μεγάλη ακρίβεια σειρά αρχόμενων ή προϋπαρχόντων παθολογικών καταστάσεων. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα άμεσων θεραπευτικών και συμβουλευτικών παρεμβάσεων.

Το κόστος όλων αυτών των εξετάσεων ελέγχου αντισταθμίζεται από το μακροπρόθεσμο κέρδος της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των παθολογικών προβλημάτων της κύησης και τη γέννηση φυσιολογικών νεογνών. Καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων εντός των Μονάδων του Οργανισμού (ΕΟΠΥΥ) και των σχηματισμών του ΕΣΥ, ενώ σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ποσοστό 15% επί του συνολικού κόστους.

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, υιοθετείται μια πολιτική οριζόντιων αδιάκριτων περικοπών που δημιουργούν μακροπρόθεσμα πολύ πιο μεγάλα προβλήματα, που για την επίλυσή τους απαιτούν τη δαπάνη μεγαλύτερων κονδυλίων από την πλευρά του κράτους, αλλά και από την πλευρά των ασφαλισμένων. Ταυτόχρονα η κατάσταση οξύνεται ακόμα περισσότερο λόγω της αύξησης του αριθμού των ανέργων, οι οποίοι χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη και ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν εισφορές.

Στις προτάσεις περιορισμού και καλύτερης διαχείρισης των δαπανών, βάσει του ισχύοντος Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι για τους γιατρούς που παραπέμπουν για τις συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως η μαστογραφία, οι οποίοι πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους, αποδεικνύοντας τον αυξημένο κίνδυνο ύπαρξης νόσου στις γυναίκες που παραπέμπονται και βρίσκονται εκτός των προκαθορισμένων ηλικιακών ορίων κάλυψης.

Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τη δοκιμασία τραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου (test Pap) αναφέρεται η αναγκαιότητά του για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με επανάληψη κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργού ζωής τους, χωρίς να ορίζεται ανώτερο ή κατώτερο όριο της σεξουαλικά ενεργού ζωής και χωρίς να εμποδίζεται ο γιατρός να παραπέμψει σε οποιαδήποτε ηλικία, με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση ελέγχου θα μπορεί να τεκμηριώσει την διάγνωση με την απαιτούμενη εξέταση.

Το υπουργείο προώθησε την άποψη ότι το τεστ ΠΑΠ δεν θα δικαιολογείται σε γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65 ετών, ενώ η συγκεκριμένη εξέταση θα μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία και όχι ανά έτος, όπως είναι ιατρικά επιβεβλημένο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ υπερβαίνοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες, αποζημιώνει τα test Pap για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μια φορά τον χρόνο. Με ανάλογο πνεύμα τίθενται όχι μόνο ηλικιακά κριτήρια, αλλά και όρια στον αριθμό εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ και για τις λοιπές σχετικές με τον καρκίνο προληπτικές εξετάσεις.

Προς το παρόν το θέμα περιορισμού της κάλυψης των συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων, μετά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και των ασφαλισμένων, φαίνεται να έχει μετατεθεί σε κάποια άλλη μελλοντική στιγμή. Όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, παρόλο που είναι κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι το υποτιθέμενο βραχυχρόνιο όφελος από τους οποιουσδήποτε περιορισμούς είναι πάρα πολύ μικρό, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελούν φθηνές δοκιμασίες, ενώ παράλληλα και κατά κύριο λόγο οι δαπάνες που θα προκύψουν για το σύστημα για τη θεραπευτική κάλυψη των αναπτυσσόμενων παθολογικών καταστάσεων είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερες.

Κων/νος Παπαδόπουλος είναι μαιευτήρας – γυναικολόγος, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: