Την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, όχι σε μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, όπως κάνει η κυβέρνηση, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με επερώτηση που κατέθεσε χθες. «Η κυβέρνηση ομολογεί με την πολιτική της ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η λογιστική της υγείας και όχι οι αυξανόμενες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας των ανθρώπων», τονίζει.

«Η περιβόητη μνημονιακή μεταρρύθμιση στην υγεία εξελίχθηκε σε μια πραγματική υγειονομική τραγωδία, δημιούργησε μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων από στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μετέτρεψε τους ασφαλισμένους σε ‘λειτουργικά ανασφάλιστους'», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την «ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υγείας υπέρ των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών ομίλων και των ασφαλιστικών εταιρειών».

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν και από την έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Σεπτέμβριος 2014), σύμφωνα με την οποία το 65% των πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το 35% δηλώνει ότι τους τελευταίους 6 μήνες (μετά δηλαδή τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ), αν και είχε πρόβλημα υγείας, δεν χρησιμοποίησε κάποια υπηρεσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Με 160 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα νοσοκομεία, με 107 εκατ. ευρώ λιγότερη κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ και με μείον 1,1 δισ. ευρώ συνολικά για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη στον προϋπολογισμού του 2015, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε επάρκεια ούτε ποιότητα στη φροντίδα υγείας, προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την επερώτηση υπογράφουν: Ανδρέας Ξανθός, Κώστας Ζαχαριάς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βασίλης Κυριακάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δερμιτζάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μαρία Διακάκη, Έφη Γεωργοπούλου, Όλγα Γεροβασίλη, Θοδωρής Δρίτσας, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Μαρία Τριανταφύλλου, Στάθης Παναγούλης, Φωτεινή Κούβελα, Μαρία Κανελλοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Αμανατίδης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μάνια Παπαδημητρίου, Άννα Χατζησοφιά, Τζένη Βαμβακά, Γιώργος Βαρεμένος, Μαρία Μπόλαρη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Θανάσης Πετράκος, Αγνή Καλογερή, Βασιλική Κατριβάνου, Νίκος Συρμαλένιος, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Χρήστος Μαντάς, Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.