Νέο πλήγμα στην κινδυνολογία: 6μηνη παράταση από την ΕΕ στα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο.

Εξάμηνη παράταση έδωσε σήμερα η ΕΕ στο πρόγραμμα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση τραπεζικών ομολόγων. Πρόκειται για τα περίφημα ομόλογα του «πυλώνα 2″ τα οποία έληγαν το Μάρτιο, μέσω των οποίων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) έχουν αντλήσει ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ – «Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

omologo_0
Πηγή: Left.gr

Ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από την σημερινή απόφαση της ΕΕ με την οποία δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δις των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο.

Πρόκειται για τα περίφημα ομόλογα του «πυλώνα 2» τα οποία έληγαν το Μάρτιο, μέσω των οποίων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) έχουν αντλήσει ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Παράλληλα, η υποχώρηση του επιτοκίου των 3ετων και 10ετων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, καταρρίπτει την κινδυνολογία του grexit: Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ( η οποία είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο τις τελευταίες ημέρες) υποχώρησε κατά 10% – και συγκεκριμένα στο 9,99% – επιστρέφοντας στα επίπεδα που κυμαίνονταν στις 29 Δεκεμβρίου. Επίσης, κάτω από το φράγμα του 9%, και συγκεκριμένα στο 8,99%, υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,42%) να περιορίζεται στο 8,57%.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν»

«Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ. Η πραγματικότητα καταρρίπτει την μυθολογία του φόβου που καλλιεργεί η απερχόμενη κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποταγής» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται, «ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από την σημερινή απόφαση της ΕΕ. Δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δις των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο.

Παράλληλα η υποχώρηση του επιτοκίου των 3ετων και 10ετων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, καταρρίπτει την κινδυνολογία του grexit.  Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν.

Υ.Γ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να αντιληφθεί πρώτα απ’ όλα ότι εκτελεί χρέη υπηρεσιακού εκπροσώπου. Εκτός από το χάος είναι και η ασχετοσύνη δεν παλεύεται».

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: