Ο Άνθρωπος και η Αριστερά.

ytyyut
Της Κατερίνας Στυψανέλλη.

Ότι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια είναι έξω από κάθε όριο λογικής, κάθε ιδανικό και κάθε σκέψη της Αριστεράς.
Αριστερά δεν είναι να λιποθυμούν τα παιδιά από την πείνα στα σχολεία. Δεν είναι να αυτοκτονούν από κατάθλιψη οι άνθρωποι, επειδή τους παίρνουν τα σπίτια, ή δεν μπορούν να ζήσουν. Όλα αυτά που ζήσαμε ήτανε καθοδηγούμενα από ντόπια, μαφιόζικα και ολιγαρχικά συμφέροντα, όπως και από το μεγάλο κεφάλαιο της Ευρώπης και των τραπεζών.

Η Αριστερά δεν μπορεί να δεχθεί εμπαιγμό και δουλοπρέπεια, δεν μπορεί να ανεχθεί τον εκφασισμό της κοινωνίας μας καθώς και τη διαφθορά και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.
Αριστερά σημαίνει αριστερή σκέψη και στάση της ζωής, πλήρης ανάπτυξη της δημοκρατίας, συμμετοχή αιρετή, άμεση δημοκρατία, προστασία των πεποιθήσεων, του τρόπου ζωής μας, ελεύθερη εργασιακή εξέλιξη, ελεύθερη λειτουργία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία, στη στέγαση, στην τροφή.
Αριστερά σημαίνει προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και αλληλεγγύη στα φτωχά και αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Σημαίνει ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσα στα πλαίσια δημοκρατίας, σημαίνει πίστη στον άνθρωπο και στις αξίες του, με κυρίαρχη ιδεολογική εκπροσώπησή του σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Χρειάζεται μια προσωπική άσκηση της ανθρώπινης ψυχής ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου προς άνθρωπο (Rafael-Simon).

Η Αριστερά έχει ερείσματα στην ιδεολογία και στον τρόπο σκέψης της, στην Γαλλική και στην Οκτωβριανή επανάσταση, στην Κομμούνα του Παρισιού, στην εξέγερση του 1848, και έχει μια διαχρονική πορεία με υπερβάσεις, λαϊκές εκρήξεις κατά τις περιόδους του Διαφωτισμού της βιομηχανικής επανάστασης, του διαλεχτικού υλισμού, έχει πάθος για την ελευθερία και τον ανθρωπισμό ενάντια στο μεσαιωνικό σκοταδισμό. Προτάσσει τον διεθνισμό ενάντια στο εθνικιστικό και δίνει προβάδισμα στους αδύναμους ανθρώπους και τις πανανθρώπινες αξίες απέναντι στους προνομιούχους. Ξεκινάει απ’ τον άνθρωπο, επαναπροσδιορίζει τις προσωπικές σχέσεις αλλά και τις σχέσεις εξουσίας με διείσδυση και με μέθεξη των ιδεολογικών της πεποιθήσεων. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιτακτική η παρουσία της σε διεθνές επίπεδο με την τεράστια, παγκόσμια οικολογική καταστροφή και την παγκόσμια φτώχεια.

Η Αριστερά πρέπει να απέχει από ιδεολογικές προσεγγίσεις, που έχουν σχέση με προσωπικές κομματικές φιλοδοξίες, λογικές κομματικού καριερισμού και οικογενειοκρατίας.
Εμείς, οφείλουμε, ως άφθαρτοι να ξαναστήσουμε στη θέση τους τα σύμβολα της Αριστεράς, στην κοινωνική και στην προσωπική μας ζωή. Τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης, της γενιάς του Πολυτεχνείου, τα σύμβολα των νέων ανθρώπων και το σύμβολο της ολόπλευρης λειτουργίας της δημοκρατίας. Η αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους θα συνοδεύεται από αυτοκριτική και εσωστρέφεια, μέσα στα πλαίσια του γενικού και του μερικού.
Μετά από πέντε χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης και πλήρους κατάργησης της δημοκρατίας και τον δικαιωμάτων, κατάχτησε η χώρα αριστερή διακυβέρνηση, που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να υλοποιήσει τα οράματα όλων των ανθρώπων και των νέων. Θα αναλάβει να ξεφύγει από την κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική, αλλά βαθιά δημοκρατική κρίση, κρίση πολιτισμική, κρίση αξιών, να φτιαχτεί ένα καινούργιο ηθικό και πολιτικό σχέδιο που θα απευθυνθεί στους ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων, να οργανώσει ένα νέο πλαίσιο πάνω στην καταδαφισμένη κοινωνική μας ζωή.

Η Αριστερά είναι ο μεγάλος οικοδεσπότης που «θ’ ανοίξει την πόρτα το βράδυ, να κρατήσει τη λάμπα ψηλά, να δούνε της γης οι θλιμμένοι, να ‘ρθούνε να βρουν συντροφιά».
Αυτή είναι η Αριστερά για την οποία παλεύουμε. «Ότι κι αν κάνουν θα νικήσουμε. Το μέλλον είναι μέσα στην τσέπη μας σαν το κλειδί του σπιτιού μας».

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: