Για την απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει δεκτά ελληνικά κρατικά ομόλογα ή ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου.

euro21413897939Πηγή: Rednotebook.gr

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο οικονομικό σκέλος, σύμφωνα με την ίδια την ΕΚΤ και σχετικές διαρροές από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίπτωση στη ρευστότητα της αγοράς, καθώς ό,τι χάνεται από την ΕΚΤ θα αναπληρωθεί από τον ELA.

Στο πολιτικό σκέλος, η απόφαση αναγκάζει τις ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν μαζικά στον ELA πολύ πριν από την 1η Μαρτίου. Αυτό συνεπάγεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο η άντληση ρευστότητας από τον ELA θα εκτιναχθεί πάνω από τα 40 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Για να έχει, ωστόσο, κανείς ένα μέτρο, το 2012 οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από τον ΕLA 124 δις ευρώ.

Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η αδιαλλαξία του Βερολίνου δεν πρόκειται να καμφθεί μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ακριβώς ισχύει ωστόσο και για την αυτοπεποίθηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που σήμερα απέρριψε τις αξιώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ.

Είναι ακριβώς η στιγμή που χρειάζεται μια ευρύτατη λαϊκή κινητοποίηση σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή, σε συνδυασμό με αντίστοιχες μαζικές κινητοποιήσεις στις κυριότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα προσέδιδαν αν μη τι άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαπραγμάτευση…

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: