Καταργείται η πολιτική επιστράτευση ως όπλο κατά των απεργών.

KANENAΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ «ΧΑΚΙ»!
ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

epistratefsi

Πηγή: Iskra.gr

Τέλος στην πολιτική επιστράτευση βάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στο σχέδιο νόμου που πήγε στη Βουλή ύστερα από δημόσια διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό, εκτός της απαγόρευσης της επιστράτευσης, προβλέπεται επίσης η άμεση επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, η επανασύσταση κλάδων που είχαν καταργηθεί και η τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο που είχε παγώσει εξαιτίας του Μνημονίου.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση κάνει πράξη την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ντυθεί κανένας εργαζόμενος ξανά στο «χακί». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , άλλωστε, τόνιζαν επανειλημμένα και ως αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν έχει μέλλον η οικονομία, με εργαζόμενους στο «χακί» και ότι με αυτό τον τρόπο η δημοκρατία είναι μια επιστρατευμένη δημοκρατία.

Πρόσθεταν, δε, ότι οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις μετέτρεπαν με αυτό τον τρόπο την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μια ιδιόμορφη «κοινοβουλευτική χούντα» του κεφαλαίου και σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας.

Πλέον, ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρεί στην απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη θα αφορούν μόνο και αποκλειστικά σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά όχι για την αντιμετώπιση απεργίας.

Στο νέο, αυστηρότερο πλαίσιο, η τελική απόφαση για τυχόν επιστράτευση θα ανήκει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού να εξουσιοδοτεί υπουργούς και περιφερειάρχες που θα μπορούν να προβούν σε επίταξη υπηρεσιών.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: