Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για τα διαθέσιμα.

Ψήφισμα σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια της σημερινής του Συνεδρίασης.
Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ.

perifereia_attikhsnew_728x398

Το κείμενο του ψηφίσματος της Περιφέρειας:

Η χώρα μας βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Η Κυβέρνηση δίνει τη μάχη, ώστε να βγούμε από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς να πάρει υφεσιακά μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Επί πέντε χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκοβαν συνεχώς τη χρηματοδότησή της (μείωση ΚΑΠ κατά 66%), το προσωπικό της, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, εισήγαγαν θεσμούς, όπως π.χ. το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.

Όλοι αυτοί που οδήγησαν το θεσμό της ΤΑ στην απαξίωση και στην οικονομική αφαίμαξη, δεν δικαιούνται να στάζουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, υπερασπιζόμενοι δήθεν την αυτοτέλεια της λειτουργίας της.

Θεωρούμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί έναν προσωρινό χειρισμό, για να διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας.

Η συγκεκριμένη επιλογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ή της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και τα συλλογικά τους όργανα.

Η Αυτοδιοίκηση, σε τόσο κρίσιμες και οριακές στιγμές, οφείλει να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα συνδράμει στην εθνική προσπάθεια.

Ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων, εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι σε πιέσεις που ασκούνται από τους «δανειστές» και τους «θεσμούς», όπου με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία, προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέων μέτρων λιτότητας, ύφεσης και μνημονιακής καταστροφής.

Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται, για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου, να δίνεται από ελληνική Κυβέρνηση μια ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της από 26/3 απόφασής μας για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ με επωφελείς όρους, είμαστε αλληλέγγυοι και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτραπεί στη χώρα να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις και στεκόμαστε στο πλευρό της ελληνικής Κυβέρνησης στη δύσκολη αυτή προσπάθεια.

Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ:

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, από την πρώτη στιγμή κράτησε ξεκάθαρη θέση, στο θέμα της ΠΝΠ «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα Ελλάδας».

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με αυτόν τον τρόπο νομοθετικής λειτουργίας, που υποκαθιστά τη δημοκρατική διαδικασία, υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική λειτουργία, ανοίγει το δρόμο για αυθαιρεσίες από την εκτελεστική εξουσία και δημιουργεί ανησυχίες και ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία.

Αποτελεί, όμως, υποκρισία να εξανίστανται οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στον παραγκωνισμό του κοινοβουλίου ή στην μετατροπή του σε βιομηχανία ψήφισης, χωρίς δυνατότητα προετοιμασίας ή ενημέρωσης, νόμων και μνημονίων που συντάσσονταν από την τρόικα και τους «δανειστές», και απλώς μεταφράζονταν στα ελληνικά για να «ψηφιστούν» στη Βουλή.

Οι αγώνες των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα και η ψήφος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στις 25 Γενάρη 2015 καταδίκασε την μνημονιακή πολιτική της υποτέλειας, του εξευτελισμού και της ταπείνωσης που εφάρμοζε η προηγούμενη συγκυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Όσον αφορά στην ουσία της ΠΝΠ, το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν όλοι όσοι με ευκολία αντιτάσσονται στη μεταφορά των αποθεματικών από τις ιδιωτικές-συστημικές τράπεζες στη Τράπεζα της Ελλάδας, είναι για ποιο σκοπό γίνεται αυτό.

Αν γίνεται στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της θέσης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών και αν αποσκοπεί στην εξουδετέρωση της πιστωτικής ασφυξίας που θέλουν να της επιβάλλουν, τότε το εργατικό-λαϊκό κίνημα θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην πάλη για να μην κάνει ούτε βήμα πίσω η κυβέρνηση, αντί να συναθροίζεται με τις δυνάμεις που θέλουν τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.

Για όσους, δε, ισχυρίζονται ότι η μεταφορά όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν απαίτηση των δανειστών για να διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους, πρέπει να δουν αν ταυτόχρονα μπορεί να αποτελεί και εργαλείο από μια κυβέρνηση που θέλει να αντισταθεί στις πιέσεις και τους εκβιασμούς για να μπορεί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, των σχολείων και των νοσοκομείων και να μπορεί να πληρώνει κανονικά τους μισθούς και της συντάξεις. Γνωρίζουμε εξάλλου όλοι ότι τα αποθεματικά αυτά κυρίως οφείλονται στην κρατική επιχορήγηση και θα ήταν παιδική αφέλεια σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς να πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου χωρίς όπλα στη φαρέτρα της!

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε και προειδοποιούμε ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση ότι τα λεφτά του ελληνικού λαού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα απέναντι στους δανειστές και όχι για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κίνδυνος να διολισθήσουν δυνάμεις, που όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψαν κατά των μνημονίων και να προστεθούν στο νέο μνημονιακό μπλοκ που συγκροτείται από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί άθελά τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως η «Πέμπτη Φάλαγγα» των ξένων και ντόπιων κέντρων που εργάζονται, ώστε η Αριστερά να αποτελέσει παρένθεση στη χώρα μας.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα και ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών και προγραμματικών της δεσμεύσεων, στο ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος και στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, στην επαναφορά της Δημοκρατίας στη χώρα μας και της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, 23-04-15

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: