Δελτίο Τύπου της Οργάνωσης Μελών ΠΦΥ.

pfy4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Της  Οργάνωσης  Μελών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

 Έγινε το Σάββατο 9/5, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, η ημερίδα της Ο.Μ. Π.Φ.Υ. του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα  «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χθες – σήμερα – αύριο» .

Στην ημερίδα, που την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός υγειονομικών και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστικών οργάνων, παρευρέθη και χαιρέτησε ο υπουργός υγείας Π. Κουρουμπλής και ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Μπαλάφας. Επίσης παρευρέθησαν ο διοικητής της Α΄ ΥΠΕ  Α. Παπαδόπουλος  και η υποδιοικήτρια Χ. Κισκίρα, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, έκαναν ο Γ.Γ. κος Ζαραφωνίτης, ο συντονιστής του τμήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπέλτσιος και ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης Σ. Παρασκευόπουλος.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

  1. Τονίστηκε η ανάγκη για την οικοδόμηση ενός συστήματος ΠΦΥ αξιόπιστου και υψηλού επιπέδου στη θέση των ερειπίων που άφησε πίσω της η μνημονιακή πολιτική στην υγεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανασύσταση και επαναλειτουργία των δομών δημόσιας ΠΦΥ που διέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτές οι δομές, απαλλαγμένες από τις στρεβλώσεις και αδυναμίες του παρελθόντος, Μπορούν να αποτελέσουν τη βάση στήριξης για ένα νέο σύστημα ΠΦΥ.
  2. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν έρχεται σε αντίθεση με την αξιοποίηση των ειδικών γιατρών στην ΠΦΥ. Το αντίθετο μάλιστα. Η αξιοποίηση των ειδικών γιατρών είναι αναγκαία και για την αξιοποίηση του συστήματος και για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  3. Επανένταξη των γιατρών και οδοντιάτρων οι οποίοι είτε απολύθηκαν είτε εξακολουθούν να υπηρετούν στο ΠΕΔΥ με δικαστικές αποφάσεις. Η επαναπρόσληψή τους πρέπει να γίνει με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και για ένα ικανό μεταβατικό διάστημα. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος, χωρίς προκαταλήψεις και εκβιασμούς , ο οποίος θα οδηγήσει στους όρους παραμονής τους  στο σύστημα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.
  4. Άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή πόρων  προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Κλειδί για όλα αυτά είναι, μεταξύ άλλων, η πλήρης επαναλειτουργία των εργαστηρίων του ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, το plafon σε εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα, η ουσιαστική αξιοποίηση, μέσω της ΗΔΙΚΑ , των διαγνωστικών πρωτοκόλλων κλπ.
  5. Τέλος, η επανεκκίνηση της ΠΦΥ πρέπει να γίνει άμεσα. Έτσι και πόροι θα εξοικονομηθούν και οι βάσεις για ένα αξιόπιστο σύστημα ΠΦΥ θα τεθούν. Και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνεται παράλληλα με την επεξεργασία των πιο μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων στην ΠΦΥ και του οδικού χάρτη προς αυτές. Μιας επεξεργασίας που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση των κινημάτων και των ανθρώπων που υπηρετούν στην ΠΦΥ.

Αθήνα 9/5/15.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: