Γιάννης Μπασκόζος: Η κυβέρνηση παρέλαβε το σύστημα σε κατάρρευση.

Οι τοποθετήσεις του σ. Μπασκόζου έχουν πάντοτε ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον, λόγω της θέσεώς του.
Όπως πάντα, τα «προσωπικά άρθρα» απηχούν τις απόψεις του συντάκτη τους και μόνο.
Οι υπογραμμίσεις είναι του Γραφείου Τύπου της ΝΕ Υγείας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ 1

Πηγή: Avgi.gr

Η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση είναι εικόνα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, καταπόνησης και εξάντλησης των λειτουργών του, ανεπαρκούς αντιμετώπισης των εστιών διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και αποτυχίας επίτευξης όλων των ονομαστικών στόχων στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής και της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της άρσης των ανισοτήτων και της ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ.

Η απλή συνέχεια της διαχείρισης του μνημονιακού προϋπολογισμού στην Υγεία, που είναι για τα νοσοκομεία μειωμένος κατά 350 εκατ. το 2015 σε σχέση με το 2014, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά, λίγο μετά το καλοκαίρι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Άρα απαιτείται πρόσθετη ενίσχυση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όμως δεν μπορεί να περιμένει «καλύτερες» μέρες στο μέλλον, ούτε να οχυρώνεται πίσω από μεσομακροπρόθεσμους οραματικούς στόχους και να μη δίνει άμεσες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα τού σήμερα, με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας ευχερούς πρόσβασης για όλους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Γίνονται εντατικές προσπάθειες για άμεση στελέχωση με προσωπικό, επικουρικό και μόνιμο, σε στοχευμένες θέσεις στα νοσοκομεία της χώρας (2.000 περίπου επικουρικοί και 4.000 μόνιμοι βρίσκονται σε εξέλιξη).

Η ανάγκη άμεσων λύσεων στα τραγικά προβλήματα διάλυσης του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ, οφείλει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου και οι πολίτες να εξυπηρετούνται αλλά και τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν. Βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας λύσεων. Οφείλουμε να κινηθούμε πιο γρήγορα.

Η ταχεία ολοκλήρωση και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων αποτελεί βασικό μας μέλημα. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση τα προηγούμενα χρόνια δεν επιτρέπει ούτε την εφαρμογή μέτρων ελέγχου σπατάλης και κακοδιαχείρισης, ούτε την ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ούτε την αποτελεσματική λειτουργία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Βαδίζουμε με εντατικό τρόπο στην επίλυση αυτού του ζητήματος, παρά τα εμπόδια, τις αγκυλώσεις και τις τρικλοποδιές.

Τα μεγάλα προβλήματα στη διοίκηση των νοσοκομείων και ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν μέχρι και υπονομευτικές της προσπάθειάς μας, απαιτούν άμεσες αλλαγές στις διοικήσεις και τοποθέτηση άξιων ανθρώπων που θα κατανοούν και θα αγωνίζονται για την επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας.

Η αδράνεια, τέλος, των γραφειοκρατικών μηχανισμών και η ενσωματωμένη από αυτούς λογική του μνημονιακού μονόδρομου απαιτούν άμεσες ενέργειες αλλαγής της νοοτροπίας και της δομής της δημόσιας διοίκησης, αν θέλουμε να μη βρίσκουμε τον κρατικό μηχανισμό απέναντί μας σε κάθε προσπάθεια.

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι ενδοκρινολόγος και γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: