ΕΠΕΚΕ Υγείας: Αποκλειστικά στα φαρμακεία τα ΜΥΣΥΦΑ.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΠΕΚΕ Υγείας), δηλώνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας και επιδιώκοντας να λειτουργήσει αντίρροπα στις πιέσεις των δανειστών, εκφράζει την έντονη ανησυχία και την αντίθεσή της στη διάθεση εκτός φαρμακείων των Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), όπως αποτυπώθηκε στην εκτεταμένη ελληνική πρόταση (των 47 σελίδων) προς τους δανειστές.

farmaka

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το μέτρο και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία της δημόσιας υγείας, τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό, καθώς και τη συνεπή και αταλάντευτη αντιπολιτευτική μας στάση κατά την περίοδο των Μνημονίων, επισημαίνουμε ότι:

  • Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και όχι απλά εμπορεύματα. Από τη στιγμή που για τη χρήση και την αγορά τους αποφασίζει ο ασθενής μετά από σύσταση ιατρού, πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, δια χειρός φαρμακοποιού.
  • Η πώληση ΜΥΣΥΦΑ από μη ελεγχόμενα σημεία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία ενέχοντας τον κίνδυνο παρενεργειών από την αλόγιστη χρήση τους, με τελική αύξηση ακόμη και του δημοσιονομικού κόστους λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των παράπλευρων συνεπειών.
  • Η απελευθέρωση, όπως αποδεικνύεται από μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο και μειωμένες τιμές. Αντιθέτως, μπορεί να προσθέσει εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη.
  • Οι πιέσεις για απελευθέρωση της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ αποσκοπούν στην είσοδο των μεγάλων καταστημάτων λιανικής ΚΑΙ στην αγορά του φαρμάκου με μόνο γνώμονα το κέρδος. Αποτελεί άλλωστε σοβαρό ερωτηματικό με ποια επιστημονικά/ιατρικά δεδομένα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα στη λίστα των ΜΥΣΥΦΑ.
  • Την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα ως ΜΥΣΥΦΑ, πολλά μη αποζημιούμενα φάρμακα και νομοθετήθηκε η απελευθέρωση των τιμών τους – που θα καθορίζεται πλέον με όρους αγοράς – από 1-1-2017.
  • Σε μία ιδιαίτερα δυσχερή οικονομικά περίοδο ο κλάδος των 11.500 φαρμακείων, που επηρεάζεται άμεσα από τη δημοσιονομική στενότητα και τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, αναπληρώνει ένα μέρος της αναγκαίας για την επιβίωσή του ρευστότητας από τη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της μνημονιακής λαίλαπας στον χώρο της υγείας και ειδικότερα στον χώρο του φαρμάκου είχαμε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της διάθεσης εκτός φαρμακείων των ΜΥΣΥΦΑ για όλους τους προηγούμενους λόγους. Συνεπώς πιθανή αναδίπλωσή μας προκαλεί μεταξύ άλλων και μείζον ζήτημα για την πολιτική αξιοπιστία του κόμματός μας.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΠΕΚΕ Υγείας είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και της διαπραγματευτικής ομάδας προκειμένου να συμβάλει με όποιον τρόπο της ζητηθεί, όχι μόνο στο φλέγον ζήτημα των ΜΥΣΥΦΑ, αλλά στο σύνολο των προγραμματικών μας στόχων και δεσμεύσεων για τον χώρο της υγείας.

Οι υπογράφοντες βουλευτές

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γρηγόρης Σταύρος

Δέδες Γιάννης

Δερμιτζάκης Κωστής

Ζάννας Ζήσης

Ζαχαριάς Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεḯν

Ζερδελής Γιάννης

Καϊσας Γεώργιος

Κυριακάκης Βασίλης

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Μανιός Νικόλαος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Σιμορέλης Χρήστος

Σμίας Χρήστος

Τζούφη Μερόπη

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: