Αποπομπή «αζημίως» των μνημονιακών διοικητών στα νοσοκομεία με τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

71d1da15743e6a1907ebe1913b1fb74b_L

Πηγή: ergasianet.gr

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την Ιθαγένεια, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε τροπολογία, βάσει της οποίας καταργούνται διατάξεις του Ν. 4052/2012 που αφορούν στις μνημονιακές διοικήσεις των νοσοκομείων και την άμεση αποπομπή τους, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, καθώς -όπως έχει καταστήσει πολλές φορές σαφές- παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις μνημονιακές πολιτικές στην Υγεία, απαξιώνοντας τα νοσοκομεία, τους εργαζομένους αλλά και δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό με τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Με την τροπολογία αυτή δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας:

  • να παύσει «αζημίως» τους μνημονιακούς διοικητές (χωρίς να δοθεί αποζημίωση δηλαδή – υπενθυμίζεται πως πολλοί δεν παραιτήθηκαν, παρά το ότι τους ζητήθηκε από τη νέα κυβέρνηση),
  • να επιλέξει ο ίδιος τους νέους διοικητές, καθώς καταργείται η διάταξη του Ν. 4052/2012, σύμφωνα με την οποία- εάν έφευγε ένας διοικητής νοσοκομείου- στη θέση του έμπαινε ο αμέσως επόμενος στη λίστα που είχε φτιάξει ο τότε υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 της τροπολογίας: «Με αποφάσεις του υπουργού Υγείας είναι δυνατή οποτεδήποτε η διακοπή, λήξη θητείας ή παύση Διοικητών ή Αναπληρωτών Διοικητών των νοσοκομείων, αζημίως για το Δημόσιο, καθώς και ο ορισμός νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου».

Επιπλέον, καθορίζεται διετής θητεία των διοικητών νοσοκομείων, αντί τριών ετών, και μέσα σε αυτό το διάστημα το υπουργείο Υγείας δευσμεύεται να φέρει νέο τρόπο επιλογής διοικητών νοσοκομείων. Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, «η πρόβλεψη διετούς θητείας των Διοικητών και των Αναπληρωτών τους αποσκοπεί στην παροχή ικανού χρονικού διαστήματος κατά το οποίο τα μεν Νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με ένα σταθερό καθεστώς διοίκησης, το δε υπουργείο Υγείας θα μπορέσει να επεξεργαστεί και θεσμοθετήσει ένα αξιόπιστο, πραγματικά αξιοκρατικό αλλά ταυτόχρονα και εφαρμόσιμο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων Διοικητών».

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: