Γ. Σακελλαρίδης: Το ΔΝΤ δικαιώνει την κυβέρνηση.

«Ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την έκθεση του Ταμείου.

sakelaridis_1

Πηγή: efsyn.gr

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, τόσο ως προς την άποψη της για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και προς την επιμονή της, ώστε η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές, να περιλαμβάνει οπωσδήποτε αναδιάρθρωση/κούρεμα του χρέους, σημείωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολιάζοντας το γεγονός πως το Ταμείο παραδέχεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως «πέρα από τις γνωστές ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στην υφεσιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η έκθεση αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου. Ομολογία που δεν διατυπώνεται από κάποιον πολέμιό του, αλλά από τον βασικό εμπνευστή του».

Στην έκθεση-κόλαφο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ταμείο αναφέρει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και προτείνει επιμήκυνση των υπαρχόντων δανείων και των επόμενων και 50 δισ. επιπλέον από το 2015 – 2018.

Στην περίληψή του προσθέτει, ακόμη, ότι εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων αποδυναμωθεί τότε το κούρεμα θα είναι απαραίτητο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει 20 χρόνια περίοδο χάριτος πριν από οποιαδήποτε αποπληρωμή προκειμένου να «ανασάνει» και να σταθεροποιήσει την οικονομία, ενώ, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν άλλα 50 δισ. έξτρα κονδύλια την επόμενη τριετία.

Ακόμα και με ευνοϊκή χρηματοδότηση έως το 2018 το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες… εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια. 

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σύμφωνα με τον Guardian λένε ότι δεν είναι έτοιμοι να καταθέσουν πρόταση για τρίτο πακέτο στο Δ.Σ. του Ταμείου, εκτός κι αν περιλαμβάνει και δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και δεσμεύσεις για μείωση του χρέους.

Οπως σχολιάζουν οι Financial Times, «το ΔΝΤ στην έκθεσή του βασίζεται στους στόχους του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη που έγιναν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Δηλαδή υπολογίζει 1% πρωτογενές πλεόνασμα φέτος με σταδιακή αύξηση στο 3,5% έως το 2018. Επίσης υπολογίζει ότι δεν θα υπάρχει ανάπτυξη φέτος, αλλά του χρόνου θα έχει 2% ρυθμό ανάπτυξης και 3% το 2017 και το 2018. Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει για μια εβδομάδα και η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση το πιθανότερο είναι ότι αυτοί οι υπολογισμοί ξεπερνώνται λεπτό προς λεπτό. Τι θα συμβεί εάν για παράδειγμα η ανάπτυξη είναι 1% πιο κάτω από ό,τι είχε προβλεφθεί; Το ΔΝΤ έκανε αυτή την πρόβλεψη και διαπίστωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαγράψει ολόκληρο το πρώτο πακέτο (53,1 δισ ευρώ) μόνο και μόνο για να μπορέσει το ελληνικό χρέος να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα».

Αναλυτικά η εισαγωγή της Έκθεσης: 

«Στην τελευταία αναθεώρηση τον Μάιο του 2014 το ελληνικό δημόσιο χρέος είχε εκτιμηθεί ότι οδεύει προς τη βιωσιμότητα παρότι ήταν πολύ ευάλωτο σε σοκ.

Στα τέλη του 2014 με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί κι άλλο διαφαινόταν ότι δεν θα χρειαστεί άλλη μείωση του χρέους σύμφωνα με το πλαίσιο του Νοεμβρίου του 2012 εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοζόταν όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές από τότε – μεταξύ αυτών χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μια αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα επηρέασει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις- οδηγούν σε σημαντικές νέες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Επιπλέον στο ήδη υπάρχον πολύ υψηλό χρέος αυτές οι νέες ανάγκες καθιστούν τη δυναμική του χρέους μη βιώσιμη. Αυτό το συμπέρασμα ισχύει είτε εξεταστεί το σύνολο του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2012 είτε επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους ή στις ακκαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες ότι το χρέος είναι βιώσιμο οι ελληνικές πολιτικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο, αλλά επίσης, κατ’ ελάχιστον, η ωρίμανση των ήδη χορηγηθέντων ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί σημαντικά ενώ νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να χορηγηθεί με τους ίδιους όρους.

Αλλά εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται υπό συζήτηση αποδυναμωθεί κι άλλο, ειδικά, δια της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς ελλείμματος και ακόμα πιο αποδυναμωμένες δομικές μεταρρυθμίσεις το κούρεμα του χρέους θα γίνει απαραίτητο».

imf-Εκθεση βιωσιμότητας ελληνικού χρέος – ΔΝΤ

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: