Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Τι πρότεινε για συνέδριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα (βίντεο)

Έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας», πρότεινε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατέθεσε εναλλακτικά πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου». Επισήμανε παράλληλα πως πρέπει να σταματήσει ο δυισμός στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

kentriki-epitropi-syriza-aleksis-tsipras_1

Πηγή: Left.gr

Έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές», πρότεινε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. «Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας θα αναζητήσουν απαντήσεις», πρόσθεσε ενώ κατέθεσε εναλλακτικά και πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου».

«Να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή με συντεταγμένες και σύντομες διαδικασίες», είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς «αυτή η άποψη θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Αυτή η άποψη, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αυτή η κρίσιμη απόφαση να μην υποβαθμιστεί, να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή».

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα 30/7/2015

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως της σημερινής συνεδρίασης προηγήθηκαν 6 μήνες μάχης και σκληρής διαπραγμάτευσης για τους οποίους αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες. «Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και έντιμα για τις επιλογές που είχαμε και έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε. «Αυτές ήταν ή δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας στο πως θα φτάσουμε σε μία καλύτερη συμφωνία»

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, η έξοδος από το ευρώ, που όμως θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα & προσφυγή στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Κάναμε πράγματι μία δύσκολη επιλογή, εξαναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε σε ένα πρόγραμμα με υφεσιακά μέτρα», είπε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα πως «κάποιοι θεωρούν ότι από τη μία ημέρα στην άλλη η πλειοψηφία του κόμματος και της ΚΟ υπέστη μετάλλαξη και ασπάστηκε, έστω και εξ ανάγκης, το νεοφιλελευθερισμό. Όσοι το λένε αποκρύπτουν ότι κάθε άλλη επιλογή θα είχε λιτότητα και θα ήταν απροσδιόριστη και απρόβλεπτη ως προς τους τομείς της οικονομίας που θα επηρέαζε»

Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην ομιλία του πως «επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη εναλλακτική. Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα 3 μνημόνια, πρέπει να ειπωθεί. Αν υπάρχει η άποψη ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό θα πετύχαινε καλύτερη συμφωνία, να ειπωθεί», τόνισε.

Για το δημοψήφισμα της 5/7

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης ιουλίου, λέγοντας πως «Κανένα στέλεχος του κόμματος δεν έλεγε πριν το δημοψήφισμα ότι το όχι σήμαινε έξοδο από το ευρώ. Εγώ ο ίδιος είπα ότι η εντολή είναι για ισχυρή διαπραγμάτευση, για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες, και δεν άκουσα κριτική. Ας αφήσουμε της λαθροχειρίες και ας μιλήσουμε καθαρά».

* «Ο αναστοχασμός στις νέες συνθήκες να μη γίνει με όρους υποτίμησης και μηδενισμού όλων όσων καταφέραμε παρά την οικονομική ασφυξία»

« Σε αυτή τη συγκυρία η ριζοσπαστική Αριστερα πρέπει να απαντήσει: Έχει ή δεν έχει υποχρέωση να παίξει ρόλο σε αυτή τη μάχη, να συνεχίσει να πυροδοτεί τη σύγκρουση», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Να απαντήσουμε αν η Αρστερά έχει ρόλο και χώρο ως κυβερνητική δύναμη με τους υπάρχοντες κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς». «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η εσωτερική υποτίμηση ούτε όμως και η νομισματική υποτίμηση, αποτελούν τις 2 όψεις του ίδιου νομίσματος», πρόσθεσε.

* «Μπορούμε να επιμείνουμε στις στρατηγικές μας δεσμεύσεις;»

« Εύλογα μπαίνει το στρατηγικό ερώτημα αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε να τηρούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «Η μάχη θα κριθεί κυρίως από το ζήτημα του χρέους. Πρέπει να συζητήσουμε οργανωμένα και συντεταγμένα για τις απαντήσεις στα στρατηγικά ερωτήματα. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω, θεωρώ όμως ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και δυνατότητες. Η συμφωνία, όσον αφορά τα μέτρα, κινείται σε σκληρή κατεύθυνση, αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα σε πολλές περιπτώσεις». «Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής καθώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης της κυριαρχίας της», κατέληξε.

*«Τα ανοιχτά μέτωπα στον πρόσκαιρό συμβιβασμό»

«Θέλω να δουλέψουμε στο ακραίο σενάριο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως αντιδράμε στα δύσκολα, αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να παλέψουμε ως την τελευταία στιγμή», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες επιλέγοντας τον αναχωρητισμό και επιτρέποντας την παλινόρθωση του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος»

«Είμαστε αναγκασμένοι να σηκώσουμε εμείς το βάρος της μάχης για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε απροστάτευτο έναν λαό που πίστεψε όσο κι εμείς την ανάγκη να τελειώσουμε με τα μνημόνια», πρόσθεσε, θέτοντας ως ανοιχτά μέτωπα στον πρόσκαιρό συμβιβασμό, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, τη διαπλοκή, τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την κοινωνική οικονομία, τον δημόσιο τομέα, τα τα αντισταθμιστικά μέτρα για την προστασία των λαϊκών τάξεων.

* Η πρόταση για Συνέδριο

«Προτείνω στην ΚΕ έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα, για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στόχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές. Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας να αναζητήσουν απαντήσεις», ήταν  η πρόταση του πρωθυπουργού,. «Να εμπλέξουμε το σύνολο του κόμματος στη συζήτηση με συντεταγμένο τρόπο, χρειαζόμαστε γόνιμο διάλογο και όχι αντιπαράθεση με κραυγές και κατηγορίες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως «είναι λάθος οι βεβιασμένες επιλογές και οι τακτικισμοί»

* Εναλλακτικά: Δημοψήφισμα

«Υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν σήμερα να παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για την στρατηγική μας», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς «υπάρχει η άποψη που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου».

«Αυτή η άποψη», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Προτείνω αυτή η άποψη, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αυτή η κρίσιμη απόφαση να μην υποβαθμιστεί, να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή με συντεταγμένες και σύντομες διαδικασίες».

* «Να σταματήσει ο ιδιότυπος δυϊσμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος»

Ακολούθως, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε: «Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών μας, ότι θα σταματήσει ο ιδιότυπος δυϊσμός της ΚΟ του κόμματος». «Ο στόχος είναι κοινός, διαφωνούμε στα μέσα», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις ψήφους άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Καλώ όλους και όλες να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνοντας την πρόταση για το έκτακτο συνέδριο. Να μείνουμε ενωμένοι πραγματικά, όχι στα λόγια, με κοινή στάση στο Κοινοβούλιο. Η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση μετά τον πόλεμο, είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε δεν στηρίζεται επειδή έπαψε να είναι αριστερή και πέφτει. Οι κοινοί μας αγώνες επιβάλλουν να λέμε μεταξύ μας την αλήθεια, να βρούμε τις σωστές λύσεις για τον τόπο, την Αριστερά της λαϊκές τάξεις. Κόμμα σημαίνει και κοινός στόχος, αν ο στόχος δεν είναι κοινός δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης».

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: