Οι τοποθετήσεις των μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις τοποθετήσεις μελών συνεχίζεται στο Σινέ Κεραμεικός η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

syriza-simaia1436778772

Πηγή: Avgi.gr

Πραξικόπημα χαρακτήρισε το «μυστικό plan B» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και αναφερόμενος στον τέως Γιάνη Βαρουφάκη είπα ότι «αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο».

«Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη», είπε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση.

«Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε», είπε και πρόσθεσε:

«Υποστηρίζω για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο όσα είπε Αλέξης Τσίπρας. Δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα». Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να μιλήσει ο λαός του κόμματος.

«Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Γ. Δραγασάκης πρότεινε διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας.

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, υποστήριξε στην παρέμβασή της η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια» είπε, σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης.

Αναφερόμενη στα αντίμετρα που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είπε ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών, ενώ άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα.

«Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς» ανέφερε και τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».

Επίσης, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή και ζήτησε να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο, πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος υποστήριξε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε, πως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, αλλά και ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής, υποστήριξε και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη, τόνισε ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο Αλ. Καλύβης είπε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής, ενώ έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή.

Τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη, ο Αλ. Καλύβης έκανε λόγο για απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός «οδικού χάρτη» πορείας του κόμματος.Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, είπε ότι τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα «στην γωνία» και χωρίς καμία «κομματική νομιμοποίηση».

Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο, ως διαδικασία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής».

«Να μην δημιουργούμε πλασματική εικόνα ότι υπάρχουν βεβαιότητες», ανέφερε ο Παναγιώτης Ρήγας τονίζοντας πως δεν έχει παρουσιαστεί συγκροτημένο σχέδιο που να είναι καλύτερη εκδοχή από την συμφωνία,  «σχέδιο με προοπτικές που δεν θα είναι καταστροφικό».

«Είναι ανάγκη να γίνει αυτό», υποστήριξε, καλώντας όποιον έχει άλλη πρόταση να την πει.

«Οι διασπάσεις δεν είναι ούτε καλές, ούτε λύσεις που βοηθούν να προχωρήσεις με προοπτικές», σημείωσε.

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκροτημένα συζήτηση και σχέδιο που να απαντάει σε όλα αυτά, να δώσει το δικαίωμα στον λαό να καταλάβει ότι υπάρχουν λύσεις. Όχι μόνο συνειδησιακά και ο λαός να είναι έρμαιο άλλων επιλογών», κατέληξε.

«Η διάσπαση πρέπει να είναι απαγορευμένη λέξη», ανέφερε ο Π. Λάμπρου εξηγώντας τι πρέπει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ: « Να μετατραπεί ο συμβιβασμός σε πολιτική γραμμή, σε άποψη. Πάση θυσία να αποφύγουμε την παλιά επιχειρηματολογία των αντιπάλων. Την λογική του μονοδρόμου και την παραδοχή ότι το αμέσως επόμενο μεγάλο χρονικό διάστημα η ζωή μας θα είναι στην μνημονιακή περιπέτεια με πρωταγωνίστρια την αριστερά».

«Δεν πρέπει να αποδράσουμε από τις ιστορικές μας ευθύνες όμως  πρέπει ταυτόχρονα να πούμε ότι δεν θα αποδράσουμε από τις ιδέες, το πρόγραμμα και τους στόχους της αριστεράς», τόνισε και επεσήμανε: «Αν δεχτούμε ότι η συμφωνία δεν είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη, ούτε  και πολιτικά  διαχειρίσιμη, θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία προσεκτικού αλλά γρήγορου απεγκλωβισμού. Χρειάζεται η εκπόνηση ενός άλλου εναλλακτικού προγράμματος που θα δίνει διέξοδο». Καταλήγοντας, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου προκειμένου να δοθεί ευκαιρία και ελπίδα για ενότητα και δυνατότητα σύνθεσης των απόψεων. «Όχι διαρκές συνέδριο που θα είναι σφραγίδα στον διχασμό και την διάσπαση», κατέληξε προτείνοντας «μορατόριουμ μεταξύ μας» μέχρι το συνέδριο.

«Η μικρή Ελλάδα κατάφερε να γίνει παράγοντας στήριξης και ανόδου των λαϊκών κινημάτων στην Ευρώπη και συντελεστής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε αριστερή και ριζοσπαστική κατεύθυνση γεγονός που αξίζει περισσότερο από μνημόνια, να μας γεμίζει περηφάνια», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς.

«Δεν περισσεύει  κανένας. Η ενότητα είναι αναγκαίος παράγοντας για το ξεπέρασμα της πολιτικής   κρίσης που έχει περιέλθει και  το κόμμα αλλά και η χώρα», υπογράμμισε καταλήγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατραπεί «και μάλιστα από τα μέσα». «Οι εξελίξεις θα βαρύνουν όλους μας», κατέληξε θέτοντας ως στόχο την συγκρότηση ενός μαζικού λαικού κινήματος. «Συσπείρωση και ενότητα των γραμμών μας και αγώνα με τον λαό για τον λαό», κατέληξε.

«Ένα ρουλεμάν δημοσιογραφικό επιχειρεί να ρίξει στα σκυλιά τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη, την Κωνσταντοπούλου, την Βαλαβάνη κλπ. Το Μαξίμου να ασκήσει να ασκήσει την δύναμη που έχει για να τσακίσει αυτό το ρουλεμάν. Τώρα», τόνισε ο Α. Νταβανέλλος.

«Δεν θα μπω σε κουβέντα αν η συμφωνία ωραιοποιείται ή δαιμονοποιείται», σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε μια συμφωνία με «τούρμπο» ΤΑΙΠΕΔ, επιτήρηση, αυτοματισμό που κάθε αστοχία στους στόχους θα την λύνει με περικοπές δαπανών, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις.» «Την φορτώνουν σε εμάς γιατί ξέρουν ότι δεν θα μπορούσαν να την περάσουν κυβερνήσεις Σαμαρά- Βενιζέλου κλπ. Έτσι έγινε με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη που εφάρμοσαν καπιταλισμό και τσακίστηκαν. Μας πασάρουν την συμφωνία για να αξιοποιήσουμε την επιρροή μας στις εργατικές τάξεις και να τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπήρχε εναλλακτική, και αυτή ήταν το «σχέδιο Α  του ΣΥΡΙΖΑ: Μονομερείς ενέργειες αποκατάστασης των αδικιών με μέτρα όπως της Θεσσαλονίκης. Στάση πληρωμών, λαθρεμπόριο, βαριά φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου, αντί ιδιωτικοποιήσεις».  «Καμιά θυσία για το ευρώ ήταν το κεντρικό μας κομμάτι του προγράμματος», ανέφερε.  «Αν βρεθώ στο σημείο να υπερασπιστώ τον λαό η το ευρώ, θα υπερασπιστώ τον λαό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν επιχειρήθηκε αυτό το σχέδιο κάνοντας λόγο για «περίκλειστο κόμμα μέσα στο κόμμα που πήρε αυτές τις αποφάσεις».

Παράλληλα, άσκησε κριτική σχετικά με τα capital controls και τους ευρύτερους χειρισμούς, λέγοντας πως δεν έγινε στάση πληρωμών αλλά όταν εξαντλήθηκαν οι πόροι η κυβέρνηση είπε:  «Δεν έχω να πληρώσω». «Τα  contols δεν έπρεπε να γίνουν στα ATM αλλά αλλού», σημείωσε ενώ άφησε αιχμές για τους χειρισμούς στο θέμα των τραπεζών. «Ποιος έπρεπε να χτυπήσει το καμπανάκι για την εκροή καταθέσεων;» είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν εννοούμε τον απεγλωβισμό μπορούμε να ανοίξουμε σοβαρή και πειστική συζήτηση ότι προτιθέμεθα να πάμε σε εκλογές με άλλη ατζέντα, άλλη πολιτική πρόταση με διεκδίκηση να ανατρέψουμε την συμφωνία», υπογράμμισε.

Τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ ζει το κόμμα εκτίμησε η Ελένη Πορτάλιου. «Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.

«Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί» τόνισε.

Την παραίτηση του από την Κ.Ε. ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, ακολουθώντας την παραίτηση από την Π.Γ.  «Είναι λίγο οξύμωρο να έχουν παρθεί αποφάσεις σε κυβερνητικό  επίπεδο, σε επίπεδο Μαξίμου, να έχουν συναφθεί διακρατικές συμφωνίες,  δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα με κοινοβουλευτική σύνθεση- που δεν μας τιμά και κατόπιν εορτής το κόμμα να συσκέπτεται και να αποφασίζει διαδικασίες μέσα στον Σεπτέμβρη», σημείωσε.

«Εθνική και κοινωνική καταστροφή», χαρακτήρισε τα προαπαιτούμενα, υποστηρίζοντας πως τα μνημόνια επιταχύνουν αυτή την πορεία. «Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση Τσίπρα και  όσοι ψήφισαν «Ναι» για αυτή την πορεία», υπογράμμισε.

«Εν λευκώ η Κυβέρνηση  και το Μαξίμου θα συνεχίσει και η αριστερά θα συσκεφθεί τον Σεπτέμβρη», σχολίασε αναφορικά με την πρόταση για συνέδριο.

«Μιλάτε όλοι για ήττα και συντριπτικούς συσχετισμούς. Δεν λέει κανείς τι έλειψε και τι λείπει από όλη αυτή την προσπάθεια. Πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό και τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει», τόνισε ο Ρ. Ρινάλντι.

«Αυτά που έχουμε υπογράψει οδηγούν σε μετάλλαξη του εγχειρήματος μας και παλλινόρθωση του παλιού καθεστώτος», ανέφερε τονίζοντας πως βρισκόμαστε μπροστά σε «εθνική και κοινωνική καταστροφή», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται  γιατί η κυβέρνηση και το Μαξίμου παίρνουν αποφάσεις που σημαδεύουν αυτή την πορεία», υπογράμμισε, σχολιάζοντας πως πλεόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρετεί τις υποτελείς τάξεις. «Το βάθεμα της υποτέλειας δεν είναι δουλειά της Αριστεράς», τόνισε καταλήγοντας πως «δουλειά της Αριστεράς είναι να οργανώνει τον λαό, για την κοινωνική απελευθέρωση και την δικαιοσύνη. Αυτό δεν γίνεται μόνο από τις κυβερνητικές θέσεις».

«Το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου κατά την τοποθέτησή της.

Ξεκινώντας την ομιλία της επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις βεβαιότητες στις οποίες στηρίχθηκε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες και διαψεύστηκαν. Η Ράνια Σβίγκου διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και να οδηγήσει στη δημιουργία πανευρωπαϊκού μετώπου για το χρέος και την ανατροπή της λιτότητας, ή να δώσει μια για πάντα τέλος στα μνημόνια.

«Κάναμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στη στάση πληρωμών και στις συμμαχίες. «Οι βεβαιότητες δεν επέτρεψαν να ικανοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά», σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας πάντως, πως δεν έχει ούτε δικαιωθεί η αντίληψη του Plan B, με το οποίο θα μπορούσε η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, ούτε η αντίληψη ότι η κυβέρνηση έχει τελειώσει.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα οδηγηθούμε σε λαός μονοπάτια», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κόμματος και τάχθηκε υπέρ μιας ανοικτής και συντεταγμένης συζήτησης το Σεπτέμβρη.

«Δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε συνεπείς και προδότες», διεμήνυσε η Ράνια Σβίγκου και επισήμανε πως «η ενότητα είναι όρος για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά».

Άσκησε κριτική σε όσα μέλη του κόμματος βγαίνουν στα ΜμΕ που επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προειδοποίησε ότι το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης δεν έχει τελειώσει.

Σφοδρή κριτική στο κόμμα του 36%, το οποίο χαρακτήρισε περίκλειστο, άσκησε ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταλάβει την κοινωνία», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το κόμμα που μας έφερε στο 36% δεν το θέλουμε.

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης επισήμανε πως «πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι», ενώ άσκησε κριτική στην εφημερίδα «Αυγή», στην οποία καταλόγισε ότι δεν κρατά τους τόνους χαμηλούς.

Αναφερόμενος στην κομματική ενότητα, σημείωσε πως δεν είναι ευσεβής πόθος, αλλά πολιτική πρακτική, που δεν μπορεί να προωθηθεί με διοικητικά μέτρα εναντίον βουλευτών. «Ούτε τζάμπα μάγκες υπάρχουν, ούτε προδότες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οι λοιδορίες συντρόφων με διαφορετική άποψη είναι διάσπαση».

Ο βουλευτής τόνισε πως «εάν αποφασίσουμε να βάλουμε στην κουβέντα τρόπους απεμπλοκής από το μνημόνιο να το κάνουμε». «Αν δεν καταλήξουμε στη συμφωνία, ή βρεθούμε, όμως, στο ίδιο αδιέξοδο σε έξι μήνες, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο;», διερωτήθηκε.

«Να σκιαγραφήσουμε το σχέδιο στο συνέδριο το Σεπτέμβρη», κατέληξε και προσέθεσε: «Να μην ποινικοποιούμε και να κρεμάμε τον Βαρουφάκη ή την Βαλαβάνη στα τσιγκέλια των ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ να σιωπά».

«Φέραμε το αντικοινωνικότερο και πιο νεοφιλελεύθερο πακέτο που έχει εφαρμόσει η αριστερά -και όχι μόνο η αριστερά- ποτέ», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Αναφερόμενος στο πολιτικό του παρελθόν, σημείωσε: «Δεν με πείραξε η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ όσο το ότι κατηγορήθηκα από την τρόικα Λαλιώτη-Τσοχατζόπουλου-Γεννημματα ότι προδίδω την καθαρότητα του κόμματος στο οποίο ανήκα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα προέκρινε ως λύση «να ανοικτούν οι οργανώσεις, να μπουν τα νέα ρεύματα που μας έχουν προτιμήσει και τότε να πάμε σε ουσιαστικές διαδικασίες».

«Το κόμμα με την κουλτούρα που διαθέτει δεν μπορεί να απειλεί στελέχη με διαγραφές», σχολίασε ο Αλέξης Μητρόπουλος και προσέθεσε πως «δε συνάδει με κόμματα της αριστεράς, ούτε στις πιο εκφυλισμένες εκδοχές σοσιαλδημοκρατίας και ευρωκομμουνισμου, το να προβαίνουν σε διαγραφές και πιέσεις παραίτησης».

Ο βουλευτής κατεληξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει τη ρότα του ούτε «με την αυταπάτη της πλειοψηφικής αποψης, που δεν είναι αριστερά με το μνημόνιο που φέρνει, ούτε με την αυταπάτη περί εξόδου από το ευρώ, που είναι ματαιότητα».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροή και αναφερόμενος στους όρους διεξαγωγής της κουβέντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισήμανε πως σωστά γίνονται κριτικές στην κυβέρνηση, στα μέτρα, στο μνημόνιο.

«Κανένας από όσους ψήφισαν ‘ναι’ δεν στρουνθοκαμηλίζει και δεν προσποιείται ότι τα μέτρα προάγουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και προσέθεσε ότι η όποια κριτική στην κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού. Όταν κλήθηκε να αποφασίσει αν θα δεχθεί την επαχθή συμφωνία ή αν η ΕΚΤ θα κούρευε τα ελληνικά ομόλογα», σύμφωνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επέλεξε να σταθμίσει τις υλικές συνέπειες για τον λαό.

«Οι υλικές συνέπειες προσδιορίζουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω σχολίων από τα μέλη της ΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε «η συμφωνία στο όνομα ποιου υπεγράφη; Στο όνομα Γερμανών, του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΚΤ;».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για το πώς φτιάξαμε ως εδώ.

«Ένα έκτακτο συνέδριο θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, γιατί βρισκόμαστε σε μια πολιτική τομή», υπογράμμισε και σχολίασε: «Μπορεί να διαφωνώ με την επιστροφή στην δραχμή, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σύντροφοι απειλούνται με ειδικά δικαστήρια».

«Η μεγαλύτερη απώλεια είναι ότι πολύς κόσμος που μας πίστεψε θα πάει στα σπίτια του», κατέληξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η ψυχολογία μας δείχνει το μέγεθος της ήττας στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, χαρακτηρίζοντας στρατηγική την ήττα του κόμματος.

«Φέραμε μνημόνια. Αυτό είναι τομή, δεν είναι ήττα απλά. Δεν ξέρω μέχρι πότε και αν πρέπει να αντέξουμε», σχολίασε και άσκησε κριτική ότι οι βουλευτές αφέθηκαν να αποφασίζουν μόνοι τους «γιατί δεν υπήρχαν όργανα, παρα μόνο ΚΟ της τελευταίας στιγμής».

Η Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «την ώρα που ψηφίζαμε, έξω γίνονταν συλλήψεις».

«Το Grexit για μένα είναι διάσπαση και πτώχευση», κατέληξε, προκρίνοντας την ανάγκη για έκτακτο συνέδριο.

«Βασική μας θέση δεν ήταν μόνο το καμιά θυσία για το ευρώ αλλά και το καμιά αυταπατη για την δραχμή. Με αυτό πήγαμε και με αυτό κερδίσαμε τις εκλογές», ανέφερε ο Γ. Μπαλάφας.

«Τι λένε οι λαικές τάξεις; Στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης  ή λένε ξεκουμπιστείτε; Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτό το κριτήριο», υπογράμμισε.

Για  μεγάλη στρατηγική ήττα και της κυβέρνησης και του κόμματος μίλησε ο Γ. Αλμπάνης, υπογραμμίζοντας πως  «αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί έξοδος από την λιτότητα με παραμονή στην ευρωζώνη και πως οι παραδόσεις της Ευρώπης δεν είναι  αρκετές για να σεβαστούν τις δημοκρατικές αποφάσεις ενός λαού.

«Ο εκβιασμός ήταν πραγματικός», τόνισε ενώ σημείωσε ότι «μπορείς να υπογράψεις στον εκβιασμό και το πραξικόπημα,  δεν σε υποχρεώνει όμως κανείς να εφαρμόσεις το περιεχόμενο του πραξικοπήματος»

Για οδυνηρή ήττα έκανε λόγο ο Μ. Μπαλαούρας υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να κυβερνήσουμε σε όλα τα επίπεδα. Να κυβερνήσουμε αλλάζοντας την λειτουργία του κράτους, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, το λαθρεμπόριο, την  φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή.

Παράλληλα, μίλησε για ανάγκη  αναβάθμιση της υπόστασης του κόμματος, μια «τομή για να δράσει ως συλλογική συνείδηση και ως συλλογική καθοδήγηση». Τέλος, υποστήριξε πως δεν πρέπει να μπαίνει στην συζήτηση η διάσπαση του κόμματος και η ανατροπή ή η εγκατάλειψη της κυβέρνησης.

«Όλα τα σχέδια, συνολικά και συλλογικά, έχουν χρεωκοπήσει. Να παραδεχτούμε την ήττα μας για να ακολουθήσουμε άλλη πορεία», σημείωσε το  μέλος της ΠΓ, Ν. Ηλιόπουλος τονίζοντας την ανάγκη να γίνει γρήγορα απολογισμός συλλογικά.

«Για αυτά που έγιναν με τις διοικήσεις  των τραπεζών δεν φταίμε όλοι», τόνισε.  «Άνθρωποι  περαστικοί από την αριστερά είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα από την ΠΓ και την ΚΕ», ασκώντας σφοδρή κριτική λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι στρατηγοί πρέπει να παίζουν το κεφάλι τους και όχι να είναι  περαστικοί όπως ο κύριος Σαγιάς που  έδινε παραπολιτικά στους φίλους του στα «ΝΕΑ» για να σπάσει την Κυβέρνηση. Δεν γίνεται στην διαπραγματευτική ομάδα να είναι ο  κύριος Χουλιαράκης πιο Τρόικα από την Τρόικα. «Είναι καθαρό πολιτικό θέμα την εβδομάδα που δίνουμε την μάχη για το «’όχι» κεντρικά στελέχη να έχουν εξαφανιστεί και ο Αντιπρόεδρος τα Κυβέρνησης την Τρίτη το βράδυ από την ΕΡΤ να αμφισβητεί την γραμμή για το δημοψήφισμα».

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως πρέπει να φτιαχτούν άμυνες, υποστηρίζοντας πως μπροστά στον πόλεμο που έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανασχεδιάσει σοβαρά, και όχι με τα ίδια λάθη.

«Μπορούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη με άλλη γραμμή», προειδοποίησε.

«Βρισκόμαστε σε σημείο όχι απλά αδιέξοδου αλλά  πνιγμού. Να κάνουμε ότι  μπορούμε προκειμένου όσο πιο γρήγορα  να φύγουμε. Όλοι συλλογικά όσο πιο γρήγορα γίνεται να σχεδιάσουμε πως μπορούμε να απεγκλωβιστούμε», υπογράμμισε ενώ ανέφερε ότι δεν γίνεται οι ευρωβουλευτές να παίρνουν 20.000 ευρώ προτείνοντας μεγάλο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει στο κόμμα και σε κοινωνικές δομές σε λαϊκές γειτονιές.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: