Το κύριο άρθρο της Αυγής: Η προχειρότητα βλάπτει την υγεία.

Ο θόρυβος και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την εξαγγελία προθέσεων του υπουργείου Υγείας να θεσπίσει προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, και να συνδυάσει την αμέλεια με χρηματική τιμωρία τού ασθενούς ίση με το 50% του κόστους θεραπείας, ανάγκασε χθες τον Π. Κουρουμπλή σε αναδίπλωση: την έκκληση για υποβολή εναλλακτικών προτάσεων.

yp_ygeias

Πηγή: Avgi.gr

Επί της ουσίας, αυτό που έμεινε από τη διήμερη αντιδικία είναι η πρόθεση του υπουργού και τίποτε περισσότερο. Και να μην είχαν γίνει οι αρχικές δηλώσεις, η διαφορά δεν θα ήταν μεγάλη κι αυτό, με τη σειρά του, είναι ένα συμπέρασμα που μάλλον ανοίγει μια άλλη συζήτηση.

Ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο μάλλον είναι, όταν ένα υπουργείο θέλει να προωθήσει κάποιο θέμα, να οργανώνει τη συζήτηση εκ των προτέρων, προερχόμενο σ’ αυτήν με πληρέστερες και κατά το δυνατόν τεκμηριωμένες προτάσεις, αποφεύγοντας τα «πυροτεχνήματα», που, μπορεί μεν να προσελκύουν την προσοχή, αλλά πολλές φορές συσκοτίζουν την υπόθεση ή αποπροσανατολίζουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επί παραδείγματι, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, αρμόδιοι παράγοντες, φορείς και Τύπος στάθηκαν περισσότερο στον «τιμωρητικό» χαρακτήρα -για τον ασθενή- της πρότασης του υπουργού και λιγότερο, αν όχι καθόλου, στην αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων, αφήνοντας κατά μέρος τις χρόνιες επισημάνσεις περί «προληπτικής ιατρικής». Το πυροτέχνημα του υπουργού οδήγησε σε μια διαστροφή και, εν τέλει, στην εξαφάνιση του θέματος.

Από τις αρχικές δηλώσεις του Π. Κουρουμπλή θα είχε ίσως μεγαλύτερη αξία να επισημανθεί ότι απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στον φορέα που θα αναλάβει το κόστος των εξετάσεων, πολύ περισσότερο μάλιστα που αυτές θα είναι περιοδικές και όχι άπαξ. Αν θεωρείται, όπως είναι, αυτονόητο ότι το κόστος θα βαρύνει την πολιτεία, έχει καλώς. Επειδή όμως δεν υπήρξε αναφορά ούτε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού, καλό θα είναι να υπάρξει μια διευκρίνιση. Ας είναι και αυτονόητη. Όπως είναι καλό, επίσης, αρμόδιοι και σχετικά αρμόδιοι φορείς (γιατροί κ.ά.) να εστιάσουν περισσότερο στην ουσία του θέματος και λιγότερο στη φιλονικία.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: