Πρόληψη της εξάρτησης και τρίτο μνημόνιο: δρόμοι ασύμβατοι.

narkotika

Σωματείο εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόληψη της εξάρτησης και τρίτο μνημόνιο: δρόμοι ασύμβατοι

Το πεντάχρονο των μνημονίων μάς έβαλε σε τροχιά σκληρών αγώνων για τα εργασιακά ζητήματά μας, αλλά και συμβολής στην αναζήτηση μιας άλλης πνοής στον χώρο της αντιμετώπισης της εξάρτησης και μιας άλλης πορείας της κοινωνίας – των ανθρώπων, των σχέσεων, των αντιλήψεων που τη συγκροτούν.

Στη σκέψη και στην καρδιά μας, ο απεγκλωβισμός απ’ τα μνημόνια δεν σήμαινε επιστροφή σε κάποιους ατομικούς, απατηλούς παραδείσους, αλλά τον απαραίτητο σταθμό σε μια μακρά περιπέτεια προς την προσωπική και τη συλλογική χειραφέτηση.

Σήμερα, με επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τις πλάτες ολόκληρου του πολιτικού κατεστημένου, οι ζωές μας ξανασφίγγονται στη συστημική «κανονικότητα» των μνημονίων, της υποταγής, του ρημάγματος της χώρας, της απονέκρωσης της δημοκρατίας, της συντήρησης ενός οικονομικού και πολιτικού συστήματος γερασμένου, σε αποσύνθεση.

Ειπωμένο αλλιώς, βοά η έλλειψη βούλησης και σχεδίου κοινωνικής, παραγωγικής, πνευματικής αναγέννησης ή καν προσλαμβανουσών για μια τέτοια ουσιαστική συζήτηση – αναγκαία για να έχει νόημα η ίδια η δουλειά μας σ’ ένα τοπίο καταστροφής.

Μια «κλαδική» γεύση αυτής της πολιτικής επιλογής, «διαχείρισης του υπαρκτού», πήραμε με την απουσία ενεργειών για τη ριζική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης: Πολύ περισσότερο αφού το αίτημά μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου και ανεξάρτητου δημόσιου φορέα εξοικονομεί κρατικούς πόρους, σπάζει διαπλοκές και απελευθερώνει δυνάμεις κοινωνικής παρέμβασης στην κρίση. Φαίνεται, όμως, πως το κόστος της ρήξης με βεβαιότητες, εκφρασμένες από παγιωμένα συμφέροντα του «χώρου», μέτρησε περισσότερο απ’ τα κοινωνικά ωφελήματα μιας βαθειάς τομής, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου για τη δημόσια υγεία και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας.

Με δεδομένες αυτές τις καταστροφικές για την πρόληψη της εξάρτησης και την κοινωνία επιλογές, στη βάση ομόφωνης απόφασης της τελευταίας Γενικής Συνέλευσής μας, δηλώνουμε την πλήρη εναντίωσή μας στο τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ξένων επικυρίαρχων.

Κοιτάζουμε στη μεριά μιας φρέσκιας συνάντησης με Σωματεία Εργαζομένων στην Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια, για την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων, μέσα από τον μοναδικό δρόμο μιας συνολικής διεξόδου απ’ τους βρόχους της καταστροφής της χώρας και της υποδούλωσης του λαού.

Οι ωραίες δοκιμασίες μιας άλλης πορείας, με την κοινωνία στο προσκήνιο, είναι μπροστά μας.

17 Αυγούστου 2015

Το Δ.Σ. του Σωματείου

 

 

 

 

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: