Στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: Νοσοκομεία με ελάχιστους και κακοπληρωμένους νοσηλευτές.

Στους ελάχιστους και κακοπληρωμένους νοσηλευτές χάνεται το «στοίχημα» των νοσοκομείων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

assets_LARGE_t_420_54550736_type12713

Πηγή: ethnos.gr
Του Δημήτρη Καραγιώργου

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη στα χρόνια της κρίσης, καθώς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα καλούνται να εξυπηρετήσουν όλο και περισσότερους ασθενείς με όλο και λιγότερους νοσηλευτές. Η Ελλάδα έχει αναλογικά το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη, το οποίο σε μια πενταετία είδε να εξανεμίζεται το ένα πέμπτο του εισοδήματός του.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ειδικοί του Οργανισμού συνέκριναν διαχρονικά τις απολαβές του νοσηλευτικού προσωπικού επτά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ελληνες νοσηλευτές αμείβονταν ετησίως το 2013 με 22.932 ευρώ, ενώ το 2009 είχαν ετήσιο εισόδημα 28.847 ευρώ. Η μείωση είναι 20%, ενώ το ίδιο διάστημα υπήρξε μικρή αύξηση ή σταθεροποίηση των αποδοχών στις υπόλοιπες χώρες.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Ιταλία οι νοσηλευτές αμείβονται ετησίως με 30.631 ευρώ, στη Γαλλία με 31.941 ευρώ και στο Βέλγιο με 45.555 ευρώ. Στην Τσεχία οι μισθοί σημείωσαν μικρή αύξηση, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Ουγγαρία.

Το νοσηλευτικό προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων σηκώνει με… άδειες τσέπες όλα τα βάρη του συστήματος. Στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια, με 8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Ενα ακόμη στοιχείο σύγκρισης είναι ότι στη Δανία αναλογούν 15,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους . Συντριπτικά είναι τα δεδομένα και από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την Ιταλία να έχει 6,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, την Πορτογαλία 5,8 και την Ισπανία 5,2 νοσηλευτές.

Αποκαλυπτικό είναι το ότι στα ελληνικά νοσοκομεία υπηρετούν λιγότερες νοσοκόμες από γιατρούς. Σε σκανδιναβικές χώρες κάθε γιατρός πλαισιώνεται από τέσσερις νοσηλευτές, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,3 νοσηλευτές ανά γιατρό. Στην Ελλάδα αναλογούν 0,6 νοσηλευτές ανά γιατρό. Οι δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας διώχνουν μεγάλα τμήματα του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι αλλαγές στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν αυξήσει θεαματικά τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ), μέσα σε δύο μήνες υποβλήθηκαν στα νοσοκομεία 1.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 700 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ θα φτάσουν τις 3.000.

Πρόκειται για άνδρες ηλικίας 58 ετών με συμπληρωμένη την 35ετία και μητέρες ηλικίας 50 έως 52 ετών. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν συμπληρώσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για να βγουν στη σύνταξη, αλλά παρέμεναν στην ενεργό υπηρεσία προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους συνταξιοδότησης.

Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα νοσηλείας και ικανοποίηση των ασθενών.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: